Γ. Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις διερευνητικές επαφές με μεγάλο ρεαλισμό

Μιλώντας για το νέο κύκλο των διερευνητικών επαφών δήλωσε πως: “Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι η κύρια διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι μια προσπάθεια που κρατάει χρόνια τώρα να υπάρξει μέσα από μια κατόπτευση και μια προσπάθεια επισήμανσης μεταξύ των δύο συνομιλούντων σημείων σύγκλισης. Οι πολύπλοκες ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτυπώνονται και στη δυσκολία της επίτευξης αυτής της σύγκλισης χρόνια τώρα, εξού και έχουμε τον 62ο γύρο.

Η κυβέρνηση, η Ελλάδα το αντιμετωπίζει με μεγάλο ρεαλισμό, κρατάει μικρό καλάθι, πόσο μάλλον που η Τουρκία φροντίζει συνεχώς να υποδηλώνει και τα όρια αισιοδοξίας που μπορεί κάποιος να έχει. Διότι σκεφτείτε ότι ενώ σήμερα ξεκινούσε ο 62ος κύκλος των διερευνητικών επαφών χθες η Τουρκία προέβη σε μια ρηματική διακοίνωση, σε ένα διάβημα έναντι της Ελλάδας, του Ισραήλ αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσον αφορά έρευνες που κάνει σε θαλάσσιες περιοχές που η Τουρκία φρόντισε να χαρακτηρίσει αυθαίρετα ως υφαλοκρηπίδα της”.

Συνέχισε λέγοντας: “Εδώ έχουμε να κάνουμε όχι με μια παροδική αντίδραση αλλά με μια συνειδητή στρατηγική αναθεώρησης ντε φάκτο της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο από πλευράς της Τουρκίας. Δεν μπορεί να αλλάξει τη Λωζάνη, νομικά, διότι είναι μια πολυμερής συνθήκη με 11 ή 12 συνυπογράφουσες χώρες, αυτό το οποίο επιχειρεί η Τουρκία και ο Ερντογάν με τη νεο-οθωμανική αντίληψή του είναι να προβάλλει την ισχύ της Τουρκίας σε πρώην οθωμανικά εδάφη και στο σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτή είναι μια στρατηγική και ότι εντάσσεται σε αυτό, ακόμα και η μείωση της έντασης, είναι απλές τακτικές κινήσεις. Δεν πρέπει να χάσουμε το μεγάλο ορίζοντα παρασυρόμενοι από τακτικές κινήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή συνδυασμός ανάσχεσης, εξισορρόπησης αυτής της πολιτικής της Τουρκίας και διαλόγου. Είναι δύο κύκλοι που συνδέονται, υπάρχει και ένας άλλος που είναι η συνεργασία αλλά αυτός φαίνεται να είναι πολύ μακριά.

Αλλά η ανάσχεση είναι η βασική πολιτική, δεν είναι μόνο αμυντική και επιχειρησιακή, είναι και διπλωματική, εξού και έχουμε κάνει αυτό το μεγάλο δίκτυ πυκνών διμερών, πολυμερών, περιφερειακών συνεργασιών που εμπλουτίζει τη θεμελιώδη διπλωματική μας ισχύ που είναι η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενισχύουμε και τις ένοπλες δυνάμεις μας. Αυτός είναι ο δρόμος δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, αυτή είναι η πορεία και η κυβέρνηση το πράττει συνειδητά και αποτελεσματικά.

Η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών έχουν επανειλημμένως οριοθετήσει αυτή τη διαδικασία σαφώς, λέγοντας ότι για την Ελλάδα αυτό το οποίο συζητείται είναι ο καθορισμός και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Δεν μπορούμε να συζητήσουμε τα ανήκουστα που βάζει στο τραπέζι η τουρκική πλευρά από τη μειονότητα της Θράκης μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και μάλιστα το κάνει αυτό την ώρα που ασκεί μια επιθετική πολιτική όπως αυτή αποτυπώνεται από τη Γαλάζια Πατρίδα”.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό τονίζοντας πως: “Η στάση της Αθήνας είναι σαφής ότι πρέπει να εφαρμοστεί η παρούσα συμφωνία, γιατί την παρούσα συμφωνία δεν την έχει εφαρμόσει η Τουρκία. Αρκεί να σας πω ότι ενώ υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής 1.400 ίσως και περισσότερων παρανόμως εισελθέντων στην Ελλάδα μεταναστών και σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή πρέπει να τους πάρει πίσω η Τουρκία αρνείται να τους πάρει προφασιζόμενη λόγους πανδημίας και άλλα που είναι γνωστές τουρκικές προφάσεις.

Επίσης δεν έχει καταφέρει η Τουρκία, με τις δυνατότητες που έχει, να ελέγξει όλα αυτά τα χρόνια – και το ερώτημα είναι ρητορικό – τη διακίνηση και τους λαθροδιακινητές, αυτούς που κατασκευάζουν βάρκες μιας χρήσης και σωσίβια μιας χρήσης και διακινούν όλους αυτούς τους ανθρώπους απέναντι;

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ίσως θα πρέπει να δούμε με μεγάλη σοβαρότητα τη μετάπτωση αυτής της συμφωνίας σε ένα νομικό δεσμευτικό κείμενο. Όσον αφορά τα κίνητρα προς την Τουρκία, αυτά πρέπει να είναι σαφή με τη λογική της οικονομικής της στήριξης, που πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την απόδοσή της όσον αφορά τον έλεγχο των ροών. Θα έλεγα σχηματικά περισσότερη οικονομική στήριξη για λιγότερες ροές. Και θα πρέπει να προβλεφθεί και ένας μηχανισμός τήρησης των συμφωνημένων”.

Πηγή: Α’ Πρόγραμμα

www.ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΙνστιτούτο Γκαμαλέγια: Ούτε ένα θανατηφόρο περιστατικό σε όσους εμβολιάστηκαν με το Sputnik-V
Επόμενο άρθροΙταλία: Η αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca αποφασίστηκε ύστερα από συζήτηση με την Γερμανία