Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας παραιτείται από την ισπανική κυβέρνηση

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, τρίτος αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και επικεφαλής των Ουνίδας Ποδέμος, εγκαταλείπει την κυβέρνηση και τίθεται υποψήφιος για τις τοπικές εκλογές της Αυτονομίας της Μαδρίτης στις 4 Μαΐου.

Η απόφαση του αυτή, που την ανακοίνωσε σήμερα μέσω ενός βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα, έρχεται μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών και την απόφαση της Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο, προέδρου της τοπικής κυβέρνησης της Αυτονομίας, να προκηρύξει εκλογές για τις 4 Μαΐου, αφού πρώτα διέλυσε την συμμαχία που είχε με τους φιλελεύθερους Θιουδαδάνος.

Οι κραδασμοί είναι πολλοί στις τοπικές κυβερνήσεις όπου το Λαϊκό Κόμμα συγκυβερνά με τους Θιουδαδάνος – συχνά και με την στήριξη της ακροδεξιάς Βοξ – και τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε στελέχη των Θιουδαδάνος να προσχωρούν στο Λαϊκό Κόμμα έναντι ανταλλαγμάτων, όπως έγινε στην Αυτονομία της Μούρθια. Στην Αυτονομία αυτή, οι βουλευτές των Θιουδαδάνος σε συμφωνία με τους Σοσιαλιστές έκαναν πρόταση μομφής κατά της τοπικής κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος, όμως 3 από τα μέλη των Θιουδαδάνος τελικά έκαναν πίσω. Υπό τον φόβο μία αντίστοιχης πρότασης μομφής στην Αυτονομία της Μαδρίτης -παρά της περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις-, η πρόεδρος Αγιούσο διέλυσε την συμμαχία με τους Θιουδαδάνος και προκήρυξε εκλογές.

Ο Ιγκλέσιας αποφάσισε να κινηθεί αιφνιδιαστικά προκειμένου να κινητοποιήσει τους αριστερούς ψηφοφόρους και η Αγιούσο να μην συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά Βοξ. Μάλιστα για την θέση της αντιπροέδρου προτείνει την νυν υπουργό Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ – παραμένοντας όμως και υπουργός- και επίσης την προτείνει για επικεφαλής των Ουνίδας Ποδέμος στις γενικές εκλογές που πιθανότατα θα γίνουν το 2022-αν όχι νωρίτερα.

Η είδηση της παραίτησης Ιγκλέσιας βρήκε τον Σάντσεθ στην Γαλλία στην πόλη Μονταλβάν, όπου έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν.

Δήλωση Σάντσεθ από τη Γαλλία, για παραίτηση Ιγκλέσιας:

“Μιλήσαμε σήμερα το πρωί, του ευχήθηκα “καλή τύχη”, αν και όχι τόση όση στον Ανχελ Γκαμπιλόντο , ο οποίος θα είναι ο σοσιαλιστής υποψήφιος. Αναγνωρίζω την συνεισφορά του κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς σε ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Τις επόμενες μέρες θα λάβω τις αποφάσεις για να διευκολύνω την διαδοχή του”.

Σχετικά με την πρόταση Ιγκλέσιας να είναι διάδοχός του, η νυν υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, ο Σάντσεθ δήλωσε: “Η Γιολάντα Ντίαθ έχει την πλήρη υποστήριξή μου και είναι υπουργός που κάνει εξαιρετική δουλειά. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς στους Ουνίδος Ποδέμος αντιστοιχεί μία δεύτερη αντιπροεδρία”.

www.ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΘα πάθουν όλοι σοκ στο Διαφάνι…
Επόμενο άρθροΜ. Συρεγγέλα: Σχεδιασμένες πολιτικές στην Ε.Ε. για εξάλειψη των διακρίσεων