Συντάξεις: Αύριο Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τις προκαταβολές

Η πλατφόρμα θα αντλεί τα απαραίτητα στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα του ΕΦΚΑ, χωρίς να γίνεται διασταύρωση με το φάκελο του ασφαλισμένου προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα είναι σύντομη και ευέλικτη.

Σε περίπτωση που δεν προκύπτει η συνδρομή των προϋποθέσεων του χρόνου ασφάλισης από τα πληροφοριακά συστήματα αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος.

Στην ηλεκτρονική αίτηση οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησής τους, τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και το ΙΒΑΝ. Εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας θα δηλώνουν επίσης ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος.

Στόχος είναι οι έναντι προκαταβολές και τα αναδρομικά τους να πληρωθούν πριν από το Πάσχα. Οι εν αναμονή συνταξιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2019 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δυο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ το μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή την οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ).

Αύριο πιστώνονται και τα αναδρομικά των κληρονόμων

Αύριο Τετάρτη 10 Μαρτίου πιστώνονται στους λογαριασμούς 25.000 κληρονόμων θανόντων συνταξιούχων τα αναδρομικά από τις μειώσεις του 11μηνου 2015 – 2016.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών θα παραμείνει ανοικτή για όσους δεν πρόλαβαν να εκδώσουν εγκαίρως να τα εκδώσουν. Η προηγούμενη πληρωμή ήταν στις 10 Φεβρουαρίου, όταν καταβλήθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ σε 63.207 κληρονόμους α’ βαθμού των θανόντων συνταξιούχων.

Η επόμενη πληρωμή αναδρομικών κληρονόμων έχει προγραμματιστεί για τις 12 Απριλίου και αφορά όσους έχουν κληρονομικό δικαίωμα από διαθήκη. Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλλουν επιπλέον στοιχεία της διαθήκης, ώστε να είναι εφικτή η επεξεργασία του αιτήματος.

Συνολικά έχουν υποβληθεί 232.517 αιτήσεις από κληρονόμους, εκ των οποίων οι 150.893 αφορούν δικαιώματα χωρίς διαθήκη και οι 81.224 δικαιώματα με διαθήκη.

www.ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΝέες ερωτικές επιστολές τα ευρήματα της Αστυνομίας στην ταράτσα του Λιγνάδη!
Επόμενο άρθροΟ Μ.Σχοινάς αποκαλύπτει στις «Ειδικές Αποστολές Live» το σχέδιο της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού