Αυστραλία: Να μην κυριαρχήσει ο εμβολιαστικός εθνικισμός, απαντά στην Ε.Ε. ο πρωθυπουργός

Ήπια αντέδρασε η πλευρά της Αυστραλίας στην απόφαση της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσουν την εξαγωγή προς τη χώρα του Ειρηνικού, 250 χιλιάδων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca, προερχόμενες από το εργοστάσιο παραγωγής στην Ιταλία.
«Πρόκειται για μια παρτίδα από μια χώρα. Αυτές οι δόσεις δεν είχαν ενταχθεί στον Εθνικό Σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς για τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Greg Hunt.
Από την πλευρά του ο Ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Scott Morrison μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο ζήτημα:
«Ο εμβολιακος εθνικισμός ή προστατευτικότητα, έχουν τεθεί συχνά ως ζητήματα στη διεθνή συζήτηση στην οποία μετέχω. Είναι τίμιο να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δει ένα σημαντικό αριθμό εμβολίων να φεύγουν από εκεί. Θα ήταν άδικο να πούμε πως αυτό (σ.σ: η απαγόρευση εξαγωγής), αποτελεί την πάγια τακτική.
Αλλά ξέρετε, είναι σημαντικό: Τα συμβόλαια πρέπει να τηρούνται.
Είναι σημαντικό τα εμβόλια να μην φτάσουν μόνο στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αλλά παντού σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο», τόνισε ο κ Morrison.
Είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. εφαρμόζει στην πράξη τον λεγόμενο «Μηχανισμό Ελέγχου Διανομής Εμβολίων» όπως είχε προειδοποιήσει μετά τις ανακοινώσεις της παρασκευάστριας εταιρίας πως δύναται να καλύψει λιγότερες από τις μισές δόσεις που έχει αναλάβει βάσει συμβολαίων έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Αυστραλία ξεκίνησε σήμερα την χορήγηση εμβολίων της AstraZeneca στους πολίτες ενώ περί τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να παράγει σε εγκαταστάσεις εντός της Αυστραλίας περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου με στόχο τα 53,5 εκατομμύρια.

www.ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΥπόθεση Λιγνάδη: “Μου έδωσε ναρκωτικές ουσίες και με κακοποίησε σεξουαλικά” – Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της τρίτης μήνυσης
Επόμενο άρθροΔείτε πως διαμορφώθηκε η τηλεθέαση στις πρωινές-μεσημεριανές εκπομπές την Πέμπτη