ΕΡΑσπορ: Η Γυναίκα του 21ου αιώνα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο (audio)

Η πρώην διεθνής πολίστρια στην εκπομπή της ΕΡΑσπορ 101,8 «Κάνε παιχνίδι μόνος σου» μίλησε για τα προβλήματα που απασχολούν τη κοινωνία, τις διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων, ενώ στάθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια πολύτεκνη οικογένεια τονίζοντας ότι «οι δυσκολίες μιας πολύτεκνης οικογένειας είναι αντικειμενικές καθώς είναι εντελώς παραγκωνισμένη από την πολιτεία και οφείλουμε να το επισημαίνουμε αυτό».

Φυσικά δεν ξέχασε να αναφερθεί στην μεγάλη της αγάπη τον αθλητισμό ο οποίος «αποτελεί τρόπο ζωής, πηγή  δύναμης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, μια διέξοδος», όπως η ίδια τον χαρακτήρισε. Φυσικά, αναφέρθηκε και για στην αδυναμία που έχει στον Ολυμπιακό: «από τι στιγμή που είμαι Χανιώτισσα, λογικό είναι να υποστηρίζω τον Ολυμπιακό. Όποτε μας δίνεται η ευκαιρία με το σύζυγό μου ακολουθούμε την ομάδα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Είναι ένας τεράστιος σύλλογος και ήταν ένα όνειρο για μένα να αγωνιστώ με το σκουφάκι (πόλο) του συγκεκριμένου συλλόγου και να τελειώσω την καριέρα μου εκεί».

Η Μανία Μπικώφ διδάσκει τι σημαίνει αλληλεγγύη, καθώς συμμετείχε ως εθελόντρια ναυαγοσώστρια παλεύοντας καθημερινά με τα κύματα να σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. «Τα δυόμιση χρόνια που έκατσα στα παράλια της Λέσβου έζησα το θάνατο από πολύ κοντά, συναντήσαμε μητέρες με τα παιδιά τους και βλέπαμε την απόγνωση στα μάτια τους, ενώ το μόνο που σκεφτόμασταν ήταν ότι άνθρωποι σώζουν ανθρώπους».

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, που ήταν αφιερωμένη στη Γυναίκα του 21ου αιώνα, παρενέβησαν εκλεκτές καλεσμένες. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η Σοφία Μπεκατώρου. Μεταξύ άλλων η χρυσή Ολυμπιονίκης μίλησε:

Για τα συναισθήματα που βιώνει μετά τις αποκαλύψεις: «Αισθάνομαι ικανοποιημένη, σαν να έφυγε ένα βάρος από επάνω μου που κουβάλαγα χρόνια. Το θετικό είναι ότι όσο βλέπω να δημιουργούνται κοινωνικές αλλαγές και να αλλάζουν οι θεσμοί, μου δίνει περισσότερο κουράγιο».

Για το κίνημα #Metoo: «Το #Metoo δεν είναι ένα κίνημα που αφορά τη δημοσιότητα σε μια έξαρση ψυχολογικής εκτόνωσης. Έχει να κάνει περισσότερο με την αναγκαιότητα να εκσυγχρονιστούν οι νόμοι και οι δομές που έχουμε στη χώρα μας, ώστε να συμβαδίζουμε με τις ανάγκες του 21ου αιώνα. Μπορεί να μην συμβαδίζουμε με την ευρωπαϊκή ένωση σχετικά με την ισότητα των δυο φύλων, αλλά υπάρχει ένα πλαίσιο, υπάρχει η βάση. Αυτό που δεν έχει ισχύει στην Ελλάδα είναι το γεγονός πως οι αρμόδιοι φορείς όταν τους δίνεται μια πληροφορία δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους ώστε  να προχωρήσει το επόμενο στάδιο που είναι το πιο δύσκολο. Οι κοινωνία μας είναι σαν μια αλυσίδα, η οποία σπάει από τον οποιονδήποτε κρίκο της…».

Για την αντιμετώπιση από την οικογένεια της: «Τα παιδιά μου έχουν αντιληφθεί τα όσα έχουν συμβεί και νιώθουν υπερήφανα κάτι το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα. Παρόλα αυτά λόγω των υποχρεώσεων μου, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, με τον εγκλεισμό λόγω του κορονοϊου (τηλεκπαίδευση κλπ), διαταράσσονται οι δεσμοί μεταξύ μας κάτι που δεν βοηθά την κανονικότητα μας. Φαντάζομαι πως πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα».

Για τα μηνύματα που δέχεται καθημερινά: «Είναι πολύ όμορφο το μοίρασμα των συναισθημάτων όσο και αν είναι επώδυνα αυτά. Ωστόσο όταν σου λέει κάποιος ότι κατάφερα και μίλησα, είναι σαν να κερδίζω έναν τεράστιο αγώνα, νιώθω και εγώ τη χαρά. Πλέον με όσους μιλάω μέσω μηνυμάτων είναι σαν να μας δένει κάτι το οποίο δημιουργεί μια οικειότητα και ο ένας προσπαθεί να βοηθήσει τον άλλον συναισθηματικά δείχνοντας του τρυφερότητα. Βέβαια πολλοί είναι οι άνδρες οι οποίοι μου έχουν στείλει ότι ντρέπονται που κάποιοι άλλοι έχουν συμπεριφερθεί κατ’ τα αυτό τον τρόπο».

Για τις πιέσεις που δέχεται μέσα στην Κοινωνία η γυναίκα και τα δικαιώματα της: «Πρέπει να αγωνιστούμε έτσι ώστε τα δικαιώματα των γυναικών να γίνονται σεβαστά αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Όλες οι γυναίκες πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας, δεν υπάρχουν διαφορετικές ατζέντες. Οφείλουμε να βοηθήσουμε τα νέα κορίτσια να έχουν καλύτερες συνθήκες ζωής. Τα μικρά παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τα στερεότυπα. Μέσα από τη νοοτροπία που αναπτύσσεται,  δηλαδή χωρίς να ακούν τους μεγαλύτερους να εκφράζονται (μη λεκτικές συνήθειες), παρατηρούμε ότι η γυναίκα όλο και περισσότερο μαζεύεται και στο τέλος φτάνει να νιώθει ότι δεν είναι ικανή και δεν μπορεί να προχωρήσει. Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το κατεστημένο, ο αθλητισμός μας δίνει την δύναμη να παλεύουμε ακόμα και όταν ο αγώνας είναι άνισος».

Επίσης, σημαντική ήταν η παρέμβαση της Όλγας Θεμελή, Επίκουρης Καθηγήτριας Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, η οποία τοποθετήθηκε και απάντησε σημαντικότερο ερώτημα «γιατί τώρα, γιατί οι καταγγελίες γίνονται έπειτα από χρόνια;»: «Το γιατί μας απασχολεί διαχρονικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι τρομερό διότι χούμε ένα έγκλημα που αντιστρέφονται οι ρόλοι και ξαφνικά το θύμα γίνεται θύτης και μεταφέρεται όλη αυτή η ευθύνη, η ντροπή, οι τύψεις σε εκείνον. Ο φόβος που δημιουργείται στο άτομο από την ντροπή που αισθάνεται, το εάν γίνει πιστευτός, είναι αυτά που το αποτρέπουν από το να μιλήσει. Ένα θύμα για να καταφέρει να μιλήσει πρέπει να περάσει μέσα από συμπληγάδες». Μεταξύ άλλων τόνισε η κυρία Θεμελή: «Για το θύμα η σιωπή είναι η καταδίκη του. Γι’ αυτό και θεωρούμε μια… Οδύσσεια με αίσιο τέλος για εκείνους και εκείνες που καταφέρνουν και μιλούν»

Καλεσμένες στην εκπομπή ήταν και η κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ στον Μαραθώνιο και αγωνίστρια στη μάχη κατά του καρκίνου, Μαρία Πολύζου, η πρωταθλήτρια ξιφασκίας σε αμαξίδιο, Κέλλυ Λουφάκη, αλλά και η Αν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και αθλήτρια, Σωτηρία Ουσταμπασίδου, οι οποίες τοποθετήθηκαν για τα προβλήματα υγείας με τα οποία μάχονται τα τελευταία χρόνια, αλλά και για κάθε μορφή κοινωνικού ρατσισμού. Μάλιστα όπως οι ίδιες ανέφεραν «για να μονομαχήσεις με τα προβλήματα σου πρέπει να τα αντιμετωπίζεις πάντα με πείσμα και χαμόγελο». 

Τέλος, ακούστηκαν και αποσπάσματα από συνεντεύξεις της Κατερίνας Στεφανίδη και της Εβίνας Μάλτση. Η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο στο επί κοντώ μίλησε για τις διακρίσεις μεταξύ των δυο φύλων στον αθλητισμό, ενώ από την πλευρά της η πρώην διεθνής μπασκετμπολίστρια αναφέρθηκε στα σεξιστικά συνθήματα που ακούγονται και την τοξικότητα που προκαλούν στα ελληνικά γήπεδα. 

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΑΣΠΟΡ

www.ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΥπόθεση Λιγνάδη: Νομικές ενέργειες κατά δικαστικών από τον Αλ. Κούγια
Επόμενο άρθροΕπίδομα 534 ευρώ: Σήμερα οι δηλώσεις – Προϋποθέσεις και νέα κριτήρια