Απόφαση σοκ για τον Σαρκοζί – Ένοχος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας

Η δίκη του πρώην πρόεδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν μία ανελέητη μονομαχία. Από την μία ο Νικολά Σαρκοζί, και από την άλλη ο εισαγγελέας Οικονομικών Υποθέσεων που ζητούσε την καταδίκη του. Ο Σαρκοζί υποστήριξε στο οικονομικό δικαστήριο πως δεν διέπραξε κανένα παράπτωμα. Δεν έπεισε όμως για την αθωότητά του. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πέμπτης δημοκρατίας ένας πρώην πρόεδρος κρίνεται ένοχος για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Η ποινή τρία χρόνια, το ένα φυλάκιση και τα δύο με αναστολή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε επιδιώξει με αθέμιτα μέσα να αποσπάσει πληροφορίες από δικαστικό λειτουργό, για την πορεία ερευνών σε βάρος του, το 2014. Οι πληροφορίες αφορούσαν στην υπόθεση Μπετανκούρ, όπου ο Σαρκοζί κατηγορείται ότι έλαβε παράνομες χρηματοδοτήσεις για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007, από την πάμπλουτη κληρονόμο της L’Oreal.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012 κατηγορείται πως έδωσε εντολή στον δικηγόρο του Τιερί Ερζόγκ να προσφέρει στον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ ευνοϊκή θέση στο Μονακό, με αντάλλαγμα εσωτερική πληροφόρηση για τις έρευνες για παράνομη χρηματοδότησή του από την κληρονόμο της L’ Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ κατά την προεκλογική εκστρατεία του το 2007. Στηρίζουν δε τις κατηγορίες σε μαγνητοσκοπημένες συνομιλίες μεταξύ του Χερτσόγκ και του Σαρκοζί από μυστικές τηλεφωνικές γραμμές.

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στους άλλους δύο εμπλεκόμενους, ενώ στον Τιερί Χερτζόγκ, από τους μεγαλύτερους δικηγόρους της Γαλλίας, αφαιρέθηκε η άδεια για πέντε χρόνια.

Ο Σαρκοζί αλλά και οι Χερτζόγκ και Αζιμπέρ άσκησαν ήδη έφεση.

Και ενώ εκκρεμούν και άλλα δικαστήρια κατά του 66χρονου πρώην προέδρου, όπως για την κατηγορία χρηματοδότησης της εκστρατείας του και από τον Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, αναλυτές εκτιμούν πως, ακόμα και αν απορριφθεί η έφεση, είναι απίθανο να περάσει έστω και μία ημέρα στη φυλακή.
Ο πρώην πρόεδρος δεν πρόκειται να βρεθεί στη φυλακή, καθώς έχει το δικαίωμα να ζητήσει την κράτηση στο σπίτι του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Όλοι έμειναν σκοραρισμένοι στο άκουσμα αυτής της απόφασης στον 32ο σωφρονιστικό θάλαμο του δικαστηρίου του Παρισιού.

Η Κάρλα Μπρούνι στο πλευρό του συζύγου της. “Τι παράλογη και αμείλικτη εμμονή εναντίον σου αγάπη μου. Η μάχη συνεχίζεται, η αλήθεια θα λάμψει!” Με αυτό το μήνυμα στον λογαριασμό της στο Instagram και μία φωτογραφία η Κάρλα Μπρούνι εξέφρασε δημόσια την στήριξή της στον σύζυγό της.

www.ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΟυρουγουάη: Η τελευταία χώρα στη Ν. Αμερική Που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς
Επόμενο άρθροΗΠΑ: Προς επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι