Αττική: Παράταση του lockdown έως 8 Μαρτίου – Έληξε η σύσκεψη των ειδικών

Σε εισήγηση για παράταση του lockdown στην Αττική κατά μία εβδομάδα, έως τα ξημερώματα της 8η Μαρτίου κατέληξε η σύσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που εξέτασε σήμερα τα επιδημιολογικά δεδομένα, ιδίως της Αττικής. Η συζήτηση

Το lockdown θα είναι στη γνωστή μορφή

-Κλειστές επιχειρήσεις λιανεμπορίου και σχολεία

-Απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 21.00 καθημερινές και μετά τις 18:00 τα σαββατοκύριακα.

Το σκεπτικό της εισήγησης στην οποία κατέληξαν βασίστηκε στο ότι και τις επόμενες ημέρες αναμένεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων καθημερινά, μεταξύ 1500 με 2000, και χρειάζεται χρονος  για να υπάρξει αποσυμπίεση στο σύστημα Υγείας, όπου στις .

Στην ατζέντα μπήκαν και άλλες περιοχές τις λεγόμενες “κόκκινες” όπου καταγραφονται πάνω απο 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, για τις οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της ημέρας αυστηρότερα μέτρα.

Τους επιστήμονες απασχολούν ιδιαιτέρως οι μεταλλάξεις του επικίνδυνου κορονοϊού και κυρίως η βρετανική που φαίνεται να κυριαρχεί. Μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί σε 990 θετικά δειγματα στη χώρα, ενώ χθες καταγράφηκε στην Αθήνα το πρώτο κρούσμα από το μεταλλαγμένο στέλεχος της Ουγκάντα σε μία γυναίκα, Ελληνίδα, η οποία πρόσφατα είχε επιστρέψει από ταξίδι στην Αφρική.  Η τρίτη μετάλλαξη που κρατά σε εγρήγορση τους ειδικούς είναι της Νοτίου Αφρικής, που μετρά 27 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην επικράτεια.

«Έχουμε πολλά κρούσματα και πίεση στις ΜΕΘ και την “απρόβλεπτη” συμπεριφορά του ιού να εμφανίζεται σε περιοχές της χώρας που δεν υπήρχε κρούσμα» ανέφερε στο Πρωτο Προγραμμα και στη Μαρία Γεωργίου ο Αλκιβιαδης Βατοπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορόνόιο.

Σε ερώτημα εάν οι μεταλλάξεις επηρεάζουν τη μετάδοση του ιού ο κ. Βατόπουλος απάντησε «κατά πάσα πιθανότητα ναι. Φαίνεται ότι οι μεταλλάξεις που έχουν επικρατήσει, επικράτησαν γιατί μεταδίδονται πιο εύκολα. Έχουμε λοιπόν έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται πιο εύκολα από τον αρχικό ιό».

«Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα ήθελα το RT να είναι αρκετά κάτω από τη μονάδα, τώρα είναι στο 1,1 – 1,2 » σημείωσε ο καθηγητής.

Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

Προηγούμενο άρθροΈφθασε στις φυλακές Τρίπολης ο Δ. Λιγνάδης – Δείτε φωτό
Επόμενο άρθροΑνάκληση παρτίδων φαρμακευτικού προϊόντος OLANSEK C. TAB. 5MG/TAB. BTx28 TABS