Την Πέμπτη η απολογία Λιγνάδη – Στο στόχαστρο δύο νέα πρόσωπα από καταγγελίες του ΣΕΗ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος απολογείται την Πέμπτη στον ανακριτή για τη βαρύτατη κατηγορία του βιασμού κατά συρροή. Στον δρόμο της δικαιοσύνης μπαίνουν δύο νέα πρόσωπα, για τους οποίους καταγγελίες βρίσκονται ήδη στα χέρια των εισαγγελικών αρχών.

Σιωπηλός, αποφεύγοντας να απαντήσει σε οποιαδήποτε δημοσιογραφική ερώτηση, ο Δημήτρης Λιγνάδης πέρασε το κατώφλι της ανακρίτριας. Στο γραφείο της παρέμεινε για λίγα λεπτά της ώρας υποβάλλοντας αίτημα ακυρότητας της προδικασίας αλλά και νέα προθεσμία για να απολογηθεί.

«Ο εισαγγελέας κώφευσε και περιόρισε το υλικό στις μαρτυρίες δύο θυμάτων και τριών μαρτύρων» δήλωσε ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας.

Την ίδια ώρα, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έχει περιγράψει στην καταγγελία του ο 23χρονος σήμερα Αιγύπτιος το βιασμό του από τον γνωστό σκηνοθέτη πριν από 6 χρόνια, όπως τουλάχιστον ο ίδιος υποστηρίζει.

«Πήγαμε σε ένα ξενοδοχείο στην Επίδαυρο. …ξαφνικά με ακινητοποίησε. Με τα χέρια του κρατούσε δυνατά τα πόδια μου. Ήταν χειροδύναμος. Δεν μπορούσα να αντιδράσω, ούτε να αντισταθώ και με κακοποίησε» αναφέρει στη μαρτυρία του ο καταγγέλλων.

Ο Αλέξης Κούγιας έδωσε το περίγραμμα της υπεράσπισης που θα αναπτύξει για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή.

«Για τις πράξεις που κατηγορείται είναι αθώος. Το τι κάνει ο άλλος στη ζωή του δεν αφορά τους υπόλοιπους. Τέτοιοι χαρακτήρες είναι δούλοι των παθών τους, άλλο να είσαι δούλος των παθών σου και άλλο να είσαι βιαστής» είπε χαρακτηριστικά.

Γνώριζε τα θύματα, είχε επαφές μαζί τους, αλλά δεν τους βίασε, αναμένεται να υποστηρίξει το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δημήτρης Λιγνάδης. Δεν μπαινόβγαιναν ανήλικα αγόρια στο σπίτι του, ούτε υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες γειτόνων και περιοίκων για κάτι τέτοιο. Θα προσπαθήσει να αντικρούσει τα γεγονότα που περιγράφουν οι δύο ανηλικοι που τον έχουν καταγγείλει για βιασμό, με βασικό άλλοθι ότι στις συγκεκριμένες ημερομηνίες που περιγράφονται οι πράξεις, ο ίδιος βρισκόταν αλλού.

«Ο πρώτος Αιγύπτιος λέει ότι μια μέρα του Αυγούστου του 2010, έτσι αόριστα, μια μέρα βρέθηκαν στο σπίτι του κ. Λιγνάδη (…) Από διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα προκύπτει από 1/8 έως 10/8 ήταν στην Αίγυπτο», είπε ο Αλέξης Κούγιας.

«Είναι ψευδέστατο, ο δικός μου εντολέας, όταν βιάστηκε, ήταν 14χρονών και στη συνέχεια μετοίκησε στη Σουηδία, πόθεν ξέρει ο κ. Κούγιας ότι ήταν επαγγελματίας ομοφυλόφιλος» ανέφερε ο δικηγόρος του 25χρονου θύματος, Γιάννης Βλάχος.

Μάλιστα, πριν από την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη, αναμένεται να καταθέσουν στην ανακρίτρια μάρτυρες που θα επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου.

«Ο δεύτερος λέει ότι βρέθηκαν σε ξενοδοχείο στην Επίδαυρο. Στην Επίδαυρο, τον Αύγουστο του 2015, ο κος Λιγνάδης δεν είχε καθόλου παραστάσεις» δήλωσε ο Αλ. Κούγιας.

«Η παλαιομοδίτικη τακτική της «δολοφονίας χαρακτήρων» και της επίρριψης ευθυνών στα θύματα είναι μια απελπισμένη προσπάθεια να στραφεί η προσοχή μακριά από την ουσία αυτή της υπόθεσης και να υποβιβαστεί αυτή σε θέαμα της κλειδαρότρυπας. Μέσω ακραία ομοφοβικών, σεξιστικών και οπισθοδρομικών απόψεων απευθύνονται στην κοινωνία της Ελλάδας του 1960», είπε η δικηγόρος 40χρονης μάρτυρα, Χρύσα Παπαδοπούλου.

Στα χέρια της ανακρίτριας βρίσκεται ήδη η καταγγελία του Νίκου Σ. για τον βιασμό του από τον γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κληθεί να καταθέσει για τα όσα καταγγέλλει, αν και η πράξη θεωρείται παραγεγραμμένη.

«Εγώ του έλεγα “σταμάτα” κι εκείνος μου έλεγε επιτακτικά ” ηρέμησε”. Μου ανέβηκαν δάκρυα στα μάτια, ήθελα να πεθάνω. Ένιωσα να λιποθυμάω» ανέφερε ο Νίκος Σ. στο 2020mag.gr.

«Γνωστοποιήσαμε την καταγγελία στις εισαγγελικές αρχές που έχουμε ήδη καταθέσει στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και δηλώσαμε στη διάθεση των δικαστικών αρχών» δήλωσε η δικηγόρος του Νίκου Σ., Γεωργία Παλαιολόγου.

Ένσταση ακυρότητας από τον Αλ. Κούγια

Ένσταση ακυρότητας της προδικασίας που οδήγησε στη σύλληψη του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, κατέθεσε ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας. Ζητάει να ακυρωθεί η προδικασία γιατί ο πελάτης του δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις πριν εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εισαγγελικές αρχές κλείνουν την έρευνα με την έκδοση του εντάλματος σύλληψης χωρίς να καλέσουν προηγουμένως τον κατηγορούμενο σε εξηγήσεις. Όπως λένε εισαγγελικές πηγές και δικηγόροι, ο εισαγγελέας έχει αυτή τη δυνατότητα από τον κώδικα ποινικής δικονομίας.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εισαγγελία προστάτευσε τα φερόμενα ως θύματα και τους μάρτυρες καθώς δεν διέρρευσε η δικογραφία προς τον κατηγορούμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για το αίτημα ακυρότητας αναμένεται να εκδοθεί μέχρι την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη.

Την αίτηση ακύρωσης της διαδικασίας την κρίνει το δικαστικό συμβούλιο το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες – θα εκδώσει το βούλευμά του την Πέμπτη, πιθανότατα μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι οπότε και έχει πάρει προθεσμία για να απολογηθεί ο σκηνοθέτης. Αν δεν γίνει δεκτή η αίτηση, η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά.

Σε περίπτωση που γίνει δεκτή, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα αφεθεί ελεύθερος και η υπόθεση θα ξαναγυρίσει στον εισαγγελέα ο οποίος θα πρέπει να καλέσει τον σκηνοθέτη να δώσει εξηγησεις και μετά να ασκήσει τη δίωξη.

Ερωτήματα και επικρίσεις

Ερωτήματα τίθενται και επικρίσεις έχουν δεχθεί οι εισαγγελικές αρχές για ποιο λόγο δεν δόθηκε εντολή για κατάσχεση του υλικού του υπολογιστή του σκηνοθέτη και άλλων αντικειμένων αλλά και γιατί δεν έγινε κατ οίκον έρευνα.

Ο πρώτος λόγος – σύμφωνα με δικαστικές πηγές – ήταν το ασφυκτικό περιθώριο χρόνου, καθώς η προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε ήταν κατεπείγουσα.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν οτι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σκηνοθέτης αφορούσαν μία μακρά περίοδο και σε καμία περίπτωση δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι τελούνται σήμερα, καθώς οι συγκεκριμένοι βιασμοί φέρεται οτι τελέστηκαν το 2010 και το 2015, άρα κάθε ενδεχόμενο ίχνος έχει εξαφανιστεί. Ακόμη δηλαδή και αν γινόταν κατ’ οίκον έρευνα, δεν θα ήταν αποτελεσματική.

Όσον αφορά στην κατάσχεση υλικού του υπολογιστή, δικαστικές πηγές τόνισαν ότι για παράδειγμα, αν επρόκειτο για παιδική πορνογραφία, το πρώτο που θα γινόταν ήταν η κατάσχεση του υπολογιστή. Στη συγκεκριμένη υπόθεση όμως δεν αναζητούν ψηφιακά ίχνη.Ωστόσο δεν αποκλείεται αυτό να γίνει ακόμη και τώρα αν το κρίνει ο ανακριτής ή το ζητήσουν τα θύματα.

Οι καταγγελίες του ΣΕΗ – Στο στόχαστρο δύο νέα πρόσωπα

Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται ο φάκελος με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας. Τρεις από αυτές τις καταγγελίες κρίνονται ως εξαιρετικά σημαντικές, καθώς αφορούν το κακούργημα του βιασμού ή της απόπειρας βιασμού και θα εξεταστούν ενδελεχώς από τις αρχές.

Με είκοσι καταγγελίες ανά χείρας, που στην πλειοψηφία τους, αφορούν σε ασελγείς πράξεις κατά της γενετήσιας ελευθερίας, προσήλθε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, από τις 20 καταγγελίες, οι τρεις έχουν γίνει εις βάρος δύο ανδρών ηθοποιών με τις κατηγορίες του βιασμού και της απόπειρας βιασμού.

Η μία από τις τρεις καταγγελίες που εμπεριέχονται στον φάκελο του ΣΕΗ και βρίσκονταν ήδη στα χέρια των εισαγγελικών αρχών, αφορά – σύμφωνα με πληροφορίες – στην πράξη του βιασμού Ελληνίδας ηθοποιού από πασίγνωστο ηθοποιό.

Ο Αλέξανδρος Μίντζιας, δικηγόρος της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, της Πηνελόπης Αναστασοπούλου και της Λένας Δροσάκη, που έχουν καταγγείλει στο Πειθαρχικό του ΣΕΗ δημοφιλή κωμικό ηθοποιό για σεξουαλική παρενόχληση, εκπροσωπεί άλλη μια γυναίκα ηθοποιό, η οποία φέρεται να έχει πέσει θύμα βιασμού από γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη του θέατρου και της τηλεόρασης.

«Αφού ολοκληρώθηκε η πράξη, της είπε ότι αν μιλήσεις πουθενά θα σε καταστρέψω» είπε ο δικηγόρος του θύματος, Αλ. Μίντζιας.

Το θύμα πήγε ανυποψίαστο στο σπίτι του μεσημέρι για να συζητήσουν μια επαγγελματική πρόταση, γνωρίζοντας ότι είναι παντρεμένος και ότι ενδεχομένως να είναι και η γυναίκα του στο σπίτι.

«Πάει και μετά από ένα 20λεπτο που συζήτησαν επαγγελματικά σε ευγενικό τόνο, άρχισε να μπαίνει σε πιο προσωπικά ζητήματα. Η καταγγέλλουσα ένιωσε άβολα και θέλησε να φύγει αμέσως και μετά πήρε την πιο άγρια τροπή που μπορείτε να φανταστείτε» είπε ο κ. Μίντζιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν άλλες δυο καταγγελίες γυναικών για απόπειρα βιασμού από τον ίδιο γνωστό ηθοποιό, που αναμένεται να πάρουν σύντομα κι αυτές τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Κούγια περί «επαγγελματιών ομοφυλοφίλων»

Τσουνάμι αντιδράσεων στον καλλιτεχνικό κόσμο προκάλεσε ο χαρακτηρισμός «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Κούγιας για μηνυτές και μάρτυρες της υπόθεσης, με αποτέλεσμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πάρουν φωτιά.
«Είναι βαθύτατα ρατσιστικό και προσβάλει πάρα πολύ τους ομοφυλόφιλους και καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα», σχολίασε ο ηθοποιός Μελέτης Ηλίας.

«Κανένας Κούγιας δεν θα αλλάξει την ατζέντα από τη συζήτηση ελευθερίας που γίνεται αυτές τις μέρες (..) Άνθρωποι οι οποίοι φοβούνται, οι οποίοι πόνεσαν, ανεξάρτητα από τα πόσα χρόνια, θα μιλήσουν ειλικρινά και θα βρουν το δίκιο τους» είπε ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Βαλλιανάτος.

Ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη απάντησε για την δήλωση που έχει ξεσηκώσει θύελλα, βγαίνοντας από την ανακρίτρια:

«O όρος του επαγγελματία ομοφυλόφιλου είναι γι αυτούς που συχνάζουν σε γκέι μπαρ, δεν κάνουν καμία εργασία, κοιμούνται το πρωί, πηγαίνουν σε γκέι μπαρ το βράδυ, που ψαρεύουν επιφανείς, όπως η υπόθεση Κουμανταρέα (…) Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους, όμως ο όρος επαγγελματίας ομοφυλόφιλος είναι γι αυτούς που είναι η δουλειά τους».

Κύμα οργής από πλήθος καλλιτεχνών και στα social media.

«Σήμερα ειπώθηκε η φράση “επαγγελματίες” ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους” – τοποθέτηση η οποία προσβάλει την προσωπικότητα των μαρτύρων, γενικεύει επικίνδυνα και προσβάλει συλλήβδην τους ομοφυλόφιλους» έγραψε στο Facebook o σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς.

«Οι θύτες πρέπει να φοβούνται Όχι τα θύματα! Οι μέθοδοι αναχαίτισης της αλήθειας αποδεικνύονται παλιές» τόνισε η Ζέτα Δούκα.

«Πάνε να καλύψουν τα τέρατα και να αποπροσανατολίσουν. Ξέρουν καλά να το κάνουν» σημείωσε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου.

«Θεέ μου τι ζούμε. Τι κτηνωδία. ΣΟΚ. Θα κρίνει τα δεκαπεντάχρονα ως ανήθικα και ότι είχαν πολιτικές σκοπιμότητες» σχολίασε η Κλέλια Ρένεση.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς πέταξε το καρφί του, αναρτώντας στο Facebook ότι έπιασε νέα δουλειά στην εταιρεία «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι».

«Είναι πραγματικά πάρα πολύ άσχημο για τον Δημήτρη Λιγνάδη, εκτός από όλα τα άλλα που φαίνεται να τον βαρύνουν (…) να έχει έναν συνήγορο και να έχει αρπαχτεί από αυτόν τον συνήγορο και να δηλώνει αυτή την ομοφοβική στάση τόσο έντονα και …χυδαία!» έγραψε ο Χάρης Ρώμας.

Την ίδια ώρα, 56 προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού εκφράζουν τη στήριξή τους στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και υπογραμμίζουν την ανάγκη η Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της.

«Να αφεθεί η Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της και παράλληλα ο κόσμος του Πολιτισμού ενωμένος να εργαστεί για μια νέα θεσμική θωράκιση απέναντι σε αυτά τα νοσηρά φαινόμενα» ζητούν οι 56 επιφανείς προσωπικότητες της Τέχνης και του Πολιτισμού, που στηρίζουν σε κείμενο που υπογράφουν τη Λίνα Μενδώνη.

Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ντίνα Τσουκαλά, Σόνια Φίλη, Ειρήνη Βασάλου

 

Προηγούμενο άρθροΚλιμακώνει τη ρητορική της έντασης η Άγκυρα – “Επενδύει” στο διάλογο η Αθήνα
Επόμενο άρθροΜέτρα στήριξης 11,6 δισ. ευρώ το 2021 για την πανδημία