Χ. Ροζάκης: Πρέπει να υποχωρήσει η Τουρκία από τον μύθο ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα (audio)

Η λύση είναι, ή διάλογος ή ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αυτό ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Θάνο Σιαφάκα ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης. Ο κ. Ροζάκης με αφορμή το νέο του βιβλίο «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το δίκαιο της Θάλασσας», εξήγησε ότι η στόχευση του είναι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά, προκειμένου να αφαιρέσουμε τους μύθους και να δούμε τις πραγματικότητες.

Οι μύθοι βρίσκονται και στις δυο πλευρές εξήγησε ο καθηγητής, οι Τούρκοι πιστεύουν στη λογική της απέραντης θάλασσας και εμείς ότι το Αιγαίο είναι ελληνική λίμνη , κάτι που καθιστά τη λύση προβληματική. Οι ρεαλιστικές θέσεις είναι να πάψουμε να λέμε ότι έχουμε 12 ν.μ. στο Αιγαίο, είπε ο κ. Ροζάκης. Αναφέρομαι στα νησιωτικά 12 μίλια και όχι στα ηπειρωτικά, το λέω για όλα τα νησιά, συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Για την Τουρκία ο κ. Ροζάκης είπε ότι θα πρέπει να υποχωρήσει από το μύθο της ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Σε ό,τι αφορά τις διερευνητικές, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως στο τραπέζι δεν μπορούν να αποκλειστούν και άλλα θέματα πέρα από αυτό των θαλασσίων ζωνών. Πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο δικαστήριο με την Τουρκία, δεν υπάρχει άλλη λύση, σε διμερές επίπεδο αποκλείεται να βρεθεί η μέση οδός, κατέληξε στη συνέντευξη του ο κ. Ροζάκης.

Προηγούμενο άρθροΑναβολή της πενθήμερης αιμοδοσίας στο Σύνταγμα
Επόμενο άρθροΕπίθεση της αντιπολίτευσης: Χάος και επιτελική ανικανότητα του Κ. Μητσοτάκη