Νέες μαρτυρίες για σεξουαλική παρενόχληση – Κώδικας δεοντολογίας από το ΥΠ.ΠΟ.Α

«Με άρπαξε από το λαιμό, λέγοντάς μου ότι θα με πάρει στο δωμάτιο του να κοιμηθούμε μαζί και ότι δεν θα του ξεφύγω», κατήγγειλε φοιτήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών τεχνών για καθηγητή της, ενώ μαρτυρίες που σοκάρουν διαδέχονται η μια την άλλη, τόσο στην τέχνη όσο και στον ακαδημαϊκό χώρο. Πάντως, το υπουργείο Πολιτισμού εκπονεί κώδικα δεοντολογίας που θα θέτει σαφείς κανόνες και αυστηρό νομικό πλαίσιο για την πάταξη αυτών των φαινομένων στον καλλιτεχνικό χώρο.

Οι καταγγελίες ξεπερνούν τις 40 στην πλατφόρμα που δημιούργησε στο Facebook η Φοιτητική Πρωτοβουλία Καταγραφής Παρενοχλήσεων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο Γιώργος Παπαπαύλου είχε μόλις δώσει πτυχιακές εξετάσεις στη δραματική σχολή, όταν μέλος της επιτροπής και γνωστός σκηνοθέτης τον προσέγγισε με το πρόσχημα ενός ρόλου και τον κάλεσε σπίτι του για να συζητήσουν.

|»Εκεί που μιλούσαμε για τον ρόλο και το έργο κινήθηκε βίαια προς το μέρος μου και έβαλε το χέρι του μέσα στο παντελόνι μου. Εγώ απομακρύνθηκα. Μου επιτέθηκε. Τον απομάκρυνα και έφυγα από το σπίτι του, παρόλα αυτά ήταν ένα βίαιο και αρκετά σοκαριστικό γεγονός», περιγράφει.

Σεξουαλικές παρενοχλήσεις και προσβλητικές συμπεριφορές καταγγέλλουν δύο φοιτήτριες της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών από τον ίδιο καθηγητή. Όπως λένε, μιλούσε με σεξουαλικά υπονοούμενα, τις προσκαλούσε στο γραφείο του για τσίπουρα και τις ρωτούσε διαρκώς για την ερωτική τους ζωή. Σε εκδρομή της σχολής, ο καθηγητής φέρεται να επιτέθηκε στη φοιτήτρια του.

«Με άρπαξε από το λαιμό, λέγοντάς μου ότι θα με πάρει στο δωμάτιο του να κοιμηθούμε μαζί και ότι δεν θα του ξεφύγω, κολλώντας πάνω μου το σώμα του με γλοιώδη τρόπο. Του έριξα αγκωνιά στην κοιλιά και κατάφερα να ξεφύγω», αναφέρει η γυναίκα ενώ η δεύτερη φοιτήτρια, προσθέτει ότι την ίδια βραδιά την προσέγγισε και τη θώπευσε στα γεννητικά της όργανα.

Η μαρτυρία της ηθοποιού που μίλησε στη Μαρία Μαγκλάρα για γνωστό σκηνοθέτη που είχε ζητήσει από την ίδια και μία άλλη συνάδελφό της να αυτοϊκανοποιηθούν επί σκηνής, σοκάρει και κάνει το γύρο του διαδικτύου.

«Αυτός ήταν ο τρόπος που δρούσαν τότε. Ποια ήμουνα εγώ να τον καταγγείλω», δηλώνει η ηθοποιός – μέλος της θεατρικής ομάδας «Νότος», Χρύσα Διαμαντοπούλου.

Υπό διαμόρφωση κώδικας δεοντολογίας στο καλλιτεχνικό χώρο

«Ο κώδικας θέτει ένα πλαίσιο αποδεκτών και όχι συμπεριφορών για να μην έχει κανείς το άλλοθι ότι δεν ήξερα», τόνισε ο Υφ. Πολιτισμού και Αθλητισμού Νίκος Γιατρομανωλάκης. (πηγή:Mega)

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρο Μπιμπίλα είχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τις καταγγελίες παρενόχλησης και βίας στον χώρο του Θεάματος.

«Ας κρατήσουμε ως σημαντικό κέρδος αυτής της δύσκολης περιόδου για το θέατρο, αλλά και για άλλους καλλιτεχνικούς και μη χώρους, την αποτίναξη του φόβου. Και το αίτημα για απόδοση δικαιοσύνης, ώστε να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και το κύρος προσώπων και θεσμών που τόσο τους χρειάζεται η κοινωνία», διαμηνύει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΕΡΤ1- ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Προηγούμενο άρθροΡέγκλινγκ: Βλέπουμε θετικά το αίτημα της Ελλάδας να αποπληρώσει νωρίτερα το χρέος προς το ΔΝΤ
Επόμενο άρθροΠολιτική αντιπαράθεση: Κόντρες προκαλεί η «Μήδεια» και όχι μόνο