Καταλονία: Πρωτιά των Σοσιαλιστών σε ψήφους – Ισοδύναμοι σε έδρες με την ERC

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Με καταμετρημένο το 99,79% των ψήφων μετά τις εκλογές στην Καταλονία δύο άνδρες πρωταγωνιστές επιμένουν ότι θα διεκδικήσουν την προεδρία της Generalitat. Αφενός ο Σαλβαδόρ Ιγια , επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας PSC ο οποίος ήρθε πρώτος και σε ψήφους (651.027) και σε ποσοστό 23,02%  και 33 έδρες από το σύνολο των 135 εδρών του τοπικού κοινοβουλίου.

Ο δεύτερος πολιτικός είναι ο Πέπε Αραγονές, επικεφαλής του κόμματος της ERC ( αποσχιστική αριστερά) που εξασφάλισε 602.658 ψήφους, 21,31%

Εκλέκτορες με στολές προστασίας για τον κορονοϊό Πηγή:(AP Photo/Felipe Dana)

ποσοστό και 33 έδρες με αποτέλεσμα να ισοψηφεί με τις έδρες του PSC.

Ακολουθούν οι JuntsXCat (δεξιό αποσχιστικό κόμμα) με 32 έδρες ενώ την έκπληξη αποτελεί το ακροδεξιό κόμμα Vox στην τέταρτη θέση που συμμετέχει για πρώτη φορά στις εκλογές αυτές και εξασφαλίζει 11 έδρες ξεπερνώντας κατά πολύ το δεξιό Λαϊκό Κόμμα που εξασφαλίζει μόνο 3 έδρες.

Το κόμμα CUP ( αποσχιστικό κόμμα-αντικαπιταλιστές) εξασφαλίζει 9 έδρες και οι En Comú Podem διατηρούν τις δυνάμεις τους και παραμένουν στις 8 έδρες.

Ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών είναι οι φιλελεύθεροι Θιουδαδάνος οι οποίοι από τις 36 έδρες που είχαν καταφέρει στις εκλογές του 2017 και είχαν αναδειχθεί πρώτο κόμμα χθες έχασαν συνολικά 30 έδρες και έμειναν με 6. Στην τελευταία θέση, τέλος , έρχεται το Λαϊκό Κόμμα το οποίο εξασφαλίζει μόνο 3 έδρες.

 

Ο Σαλβαδόρ Ιγια , μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Σάντσεθ στις δηλώσεις του μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής φάνηκε ξεκάθαρος στις προθέσεις του ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της τοπικής κυβέρνησης. Όλα δείχνουν ότι δεν θα επαναλάβει το λάθος της επικεφαλής των Θιουδαδάνος της Καταλονίας το 2017 , Ίνες Αρριμάδας, η οποία μην καταφέρνοντας να βρει συμμάχους εγκατέλειψε οποιαδήποτε προσπάθεια , κάτι που όπως αποδείχθηκε αποτέλεσε και τον καταποντισμό του κόμματός της. Την ευκαιρία εκμεταλλεύτηκαν τα αποσχιστικά κόμματα τα οποία και σχημάτισαν κυβέρνηση.

Οι χθεσινές εκλογές δείχνουν ότι τα αποσχιστικά κόμματα , δεξιά και αριστερά, συγκράτησαν τις δυνάμεις τους και ορισμένα μάλιστα τις ενίσχυσαν και πλέον οι συζητήσεις άρχισαν ήδη από χθες το βράδυ, όπως δήλωσε ο Πέπε Αραγονές της ERC. Ο οποίος κάλεσε τον Ισπανό πρωθυπουργό ότι είναι ώρα να επιλυθεί η σύγκρουση Μαδρίτης-Βαρκελώνης.

Η απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο είναι 68 έδρες, πολύ μακριά από τις 33 και του PSC και της ERC.

Από σήμερα, 15/2 ξεκινά μία δύσκολη περίοδος συνομιλιών και τα σενάρια είναι πολλά. Αν όλα αποτύχουν τότε η Καταλονία θα πρέπει να προσέλθει και πάλι σε εκλογές. Το δίλημμα είναι παρόμοιο με του 2017: Αποσχιστές ή Συνταγματικοί; Η μήπως η τρίτη λύση του διαλόγου;

Προηγούμενο άρθροΑναβάλλονται λόγω της κακοκαιρίας, τα τεστ για κορονοϊό στο δήμο Πειραιά
Επόμενο άρθροΈρευνα: Τα συμπληρώματα ψευδάργυρου και βιταμίνης C δεν παρέχουν σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση της Covid-19