«Να ζούμε με την Covid όπως με την γρίπη»

Nέα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού θα αποτελέσουν “θεραπεία ως τα τέλη του 2021″ , δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στην εφημερίδα Telegraph ελπίζοντας τα εμβόλια και οι θεραπείες να έχουν μετατρέψει την Covid σε μια ασθένεια με την οποία μπορούμε «να μάθουμε να ζούμε με αυτή, όπως συμβαίνει με την γρίπη».

Η Βρετανία έχει ήδη εγκρίνει δύο φάρμακα, τη δεξαμεθαζόνη και την tocilizumab – τα οποία μαζί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου στους πιο ευάλωτους ασθενείς κατά περίπου 40% – μετά από δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο χθες το βράδυ, οι Times ανέφεραν ότι οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και οι θάνατοι προβλέπεται να μειωθούν στο ήμισυ τον επόμενο μήνα , στα επίπεδα του Οκτωβρίου, ενώ ο δείκτης R είναι κάτω από το ένα σε όλη τη χώρα και κυμαίνεται μεταξύ 0,7 και 0,9 το οποίο είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι.

Κυβερνητικοί επιστήμονες δήλωσαν ότι ο αριθμός των λοιμώξεων μειώνεται στο μισό κάθε δεκαπενθήμερο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι θα είναι ασφαλές να ανοίξουν ξανά τα σχολεία τον Μάρτιο έχοντας επιπλέον ενθαρρυνθεί από τον ταχύ ρυθμό εμβολιασμού στην χώρα καθώς ήδη έχουν δεχθεί την πρώτη δόση σχεδόν 14 εκατ. πολίτες ενώ τέσσερις στους δέκα δείχνουν να έχουν αναπτύξει κάποια μορφή ανοσίας.

Χθες, αναφέρθηκαν επιπλέον 758 θάνατοι και 15.144 περιστατικά, ενώ το ποσοστό μόλυνσης είναι στα 177 ανά 100.000, στο χαμηλότερο επίπεδο για περισσότερο από δύο μήνες όπου είχε φτάσει 642 ανά 100.000 στις 4 Ιανουαρίου.

Επίσης επιβεβαίωση της μείωσης των περιστατικών είναι ότι το NHS αποσυμφορίζεται σημαντικά, καθώς 24.352 Covid-19 ασθενείς νοσηλεύονται , ποσοστό που είναι κάτω από το 40% από την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας . Τυχαίες δοκιμές στην Αγγλία διαπίστωσαν ότι ένας στους 80 είχε τον ιό την περασμένη εβδομάδα, το οποίο ισοδυναμεί με 695.400 άτομα συνολικά.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Προηγούμενο άρθροΗ Σμαράγδα Καρύδη απαντά στη Ζέτα Δούκα: Δε μου αρέσει που γίνεται δημοσίως αλλά…
Επόμενο άρθροΚαστοριά: Η «Μήδεια» ασπρίζει το τοπίο (live camera)