Μήδεια από το Σάββατο και πιθανότατα ως την Τετάρτη – Έκκλση για περιορισμό μετακινήσεων

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια» με ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής των εμβολιασμών, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις, οι θυελλώδεις άνεμοι και το τσουχτερό κρύο, αφού ο υδράργυρος θα κάνει βουτιά ως και 20 βαθμών

Από το Σάββατο η «Μήδεια» εκδηλώνεται στα δυτικά και μέσα στις πόλεις της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Βράδυ Σαββάτου αναμένονται χιονοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία, ενώ στην Αττική θα βρέχει. Από την Κυριακή το απόγευμα αναμένονται χιονοπτώσεις στο λεκανοπέδιο με κορύφωση τη Δευτέρα και σε χαμηλά υψόμετρα , ενώ στα βόρεια «θα έχει ανοίξει» ο καιρός, όπως δήλωσε αναλυτικά στην ΕΡΤ ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.  Ψυχρές μάζες θα υπάρχουν μέχρι την Τετάρτη, ανέφερε επίσης, προειδοποιώντας και για ολικό παγετό την Τρίτη στη βόρεια Ελλάδα.

Για λευκό Σαββατοκύριακο και «ετοιμοπόλεμη» την Αττική όπου αναμένονται χιονοπτώσεις από το βράδυ της Κυριακής, μίλησε ο Γιώργος Πατούλης, εστιάζοντας στον παγετό που εγκυμονεί, όπως είπε,’Εκκλησ κινδύνους και για τους πεζούς.

Προειδοποίησε για κακοκαιρία ευρύτητας και διάρκειας στις αστικές περιοχές και αναφέρθηκε σε συντονισμένες ενέργειες με τους 66 δήμους της Αττικής μαζί με τα 100 οχήματα της περιφέρειας.

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (11/02) η ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό της Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), με στόχο τον συντονισμό όλων των συναρμοδίων ενόψει της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε έκκληση προς όλους τους πολίτες να μην κυκλοφορούν άσκοπα, να έχουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητα τους και να μην κινούνται στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης στις εθνικές οδούς.

Ο υπουργός ανέφερε ότι τις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί αν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί και τι θα γίνει με την κυκλοφορία των φορτηγών, ενώ τόνισε ότι όλα τα όργανα του κράτους θα είναι στο δρόμο, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ελεύθερη και απρόσκοπτη κυκλοφορία. «Προς Θεού μη χρησιμοποιεί κανείς τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Θα είμαστε κοντά σας. Θα είμαστε δίπλα σας, όλα τα όργανα του κράτους θα είναι στους δρόμους με εκχιονιστικά μηχανήματα, με αλάτι και με ό,τι χρειάζεται, προκειμένου να είναι απρόσκοπτη και ελεύθερη η κυκλοφορία», τόνισε.

Ήδη είναι σε επιφυλακή οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα.

Νωρίτερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας