Παγκόσμια Μέρα Ραδιοφώνου: Τις Ορχήστρες της ΕΡΤ υποδέχονται το Δεύτερο Πρόγραμμα, το Τρίτο και το Kosmos

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, το Τρίτο 90,9 και το Kosmos 93.6 υποδέχονται τις Ορχήστρες της ΕΡΤ με ιστορικές ηχογραφήσεις της Συμφωνικής Ορχήστρας, της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής αλλά και της Χορωδίας καθώς και νέες παραγωγές, σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση από τα μουσικά ραδιόφωνα της ΕΡΤ.

Ειδικότερα:

Στο Δεύτερο Πρόγραμμα:

8:00-10:00 το πρωί του Σαββάτου και στην εκπομπή της Λίτσας Τότσκα «Έχει η ζωή γυρίσματα» θα ακολουθήσουμε την ιστορία του Ραδιοφώνου.

Ποιο είδος μουσικής στάθηκε αφορμή για να γεννηθεί ο πρώτος πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός στον κόσμο; Τί έγραφαν οι ελληνικές εφημερίδες για το ραδιόφωνο στις αρχές του 20ου αιώνα; Γιατί αποκάλεσαν το ραδιόφωνο… βραδυόφωνο; Πόσο κόστιζε η συνδρομή που πλήρωνε στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, ο ιδιοκτήτης ραδιοφώνου στα τέλη του ’40 και στις αρχές του ’50;

 17:30-18:00 θα μεταδοθεί, σε επιμέλεια Σιδερή Πρίντεζη, μία εκπομπή του 1967 από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην οποία ο Μίμης Πλέσσας διευθύνει την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας σε θέματα από τον ελληνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

 20:00-21:00 οι «Ιστορίες Κλασσικού Ραδιοφώνου» και ο Παντελής Σιβρής θυμούνται ραδιοφωνικές εποχές αθωότητας, από τα sixties και τα seventies. Οι συνειρμοί επιτρέπονται και οι ανατροπές επιβάλλονται.

Και κάτι ακόμα:

«ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΟΥ!»

Στιγμές ραδιοφώνου από τη ζωή τους περιγράφουν σε σύντομα ένθετα που θα ακούσουμε το Σάββατο στο ακριβώς και στο «και μισή» της ώρας οι ακροατές μας. Μαζί με τους ακροατές μας, που μοιράζονται τις ιστορίες τους θα ακούσουμε και τους: Μαρία Φαραντούρη, Νίκο Πορτοκάλογλου, Δημήτρη Πιατά, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Γιοβάννα, Δημήτρη Νανόπολο, Κωνσταντίνο Τζούμα, Χρήστο Χωμενίδη, Ρέα Γαλανάκη, Χρήστο Λούλη, Λύσανδρο Φαληρέα, Γιάννη Κότσιρα.

14:00-16:00 Το Kosmos 93.6 μεταδίδει σε πρώτη παρουσίαση το κουαρτέτο του σαξοφωνίστα Δημήτρη Τσάκα που συμπράττει με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη Διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη, με αφετηρία το περίφημο “Charlie Parker with Strings”. Στις πρώτες ηχογραφήσεις του 1949 και 1950, ο κορυφαίος σαξοφωνίστας της τζαζ Charlie Parker επιχείρησε να γεφυρώσει με μοναδικό τρόπο τον αυτοσχεδιασμό της τζαζ με την κλασική μουσική. Στην ηχογράφηση που έγινε στο Στούντιο Β της ΕΡΤ, ο Δημήτρης Τσάκας με το κουαρτέτο του και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, αναβιώνουν το κομβικό αυτό έργο, με μια σύγχρονη οπτική αλλά και με σεβασμό στο πρωτότυπο.

Η πρώτη μετάδοση θα γίνει στην εκπομπή «Jour Fixe (Ζουρ Φιξ)» σε επιμέλεια και παρουσίαση του Γιάννη Στεφανάκου.

 Στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

11:00   Στην εκπομπή «Τα μήλα των Εσπερίδων», η Τζουλιέττα Καρόρη συνομιλεί, τηλεφωνικά, με τη Lucie Skeaping παραγωγό του «Early Music Show«, της εκπομπής για την παλιά μουσική στο ραδιόφωνο του BBC3, το αγγλικό Τρίτο Πρόγραμμα. Μια συνέντευξη για την παλιά μουσική και την ραδιοφωνική της παρουσίαση, μαζί με επιλογές της από το ρεπερτόριο που ερευνά, παίζει και τραγουδάει. Με τα σύνολα The City Waites και Burning Bush (Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε το 2018)

 14:30 Η εκπομπή «Πρώτος Όροφος» παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στα Μουσικά Σύνολα της. Αποτυπώσεις συναυλιακών παραγωγών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και ηχογραφήσεις στα στούντιο της ΕΡΤ, συνεργασίες με σπουδαίους μουσικούς του παρελθόντος (οι μαέστροι Οδυσσέας Δημητριάδης, Μιλτιάδης Καρύδης, ο σολίστ πιάνου Άρης Γαρουφαλής, κ.α.) και διακεκριμένους καλλιτέχνες των ημερών μας (Γιώργος Πέτρου, Μιχάλης Οικονόμου, Ανδρέας Πυλαρινός, Νίκος Βασιλείου, Αγγελική Πλόκα, Θάνος Μαργέτης, Χρήστος Ζερμπίνος, κ.α.) σε ένα πανόραμα έργων από Σούμαν και Μπραμς ως Μπάρμπερ και Σατί, αλλά και από Τσαϊκόφσκι και Βάγκνερ ως Πιατσόλα, μια χρωματιστή παλέτα που τονίζει την άρρηκτη διαχρονική σχέση της μουσικής με τη ραδιοφωνία.

Παρουσίαση και μουσικές επιλογές: Διονύσης Μαλλούχος

 18:00 Η εκπομπή «Αυτόματος Τηλεφωνητής» με τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη παρουσιάζει το «12Α ΑΝΤΙ 13 ; Το Ραδιόφωνο αποκαθιστά την εγγύτητα;»

Ο ήρωας της σημερινής ραδιοφωνικής ταινίας αποφασίζει να απαλλάξει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου από τον γρουσούζικο αριθμό που την απειλεί κάθε χρόνο αποκλείοντας κάθε κίνδυνο ώστε να μην του στερήσουν το ραδιόφωνο γιατί ισχυρίζεται πως έτσι θα τρελαθεί. Για αυτό καλεί σε βοήθεια τους μουσικούς και τους ποιητές που καταφέρνουν να ακυρώνουν ραδιοφωνικά τους περιορισμούς, τον εγκλεισμό, τις πανδημίες και το φόβο. Θα αποδείξει άραγε πως μπορεί κανείς να διεκδικήσει την ελευθερία αποτελεσματικά μέσω του ραδιοφώνου; Το σενάριο της ταινίας αυτής, χρησιμοποιώντας ηχητικές ανατροπές, αποδεικνύει πως οι εικόνες που προκαλεί το ραδιόφωνο στους ακροατές του είναι πιο δυνατές, πιο ευέλικτες και -ίσως- ένας αληθινά ουσιαστικός τρόπος αντίστασης σε κάθε περιορισμό.

 Κατά την διάρκεια του προγράμματος θα ακουστούν αποσπάσματα θεατρικών έργων από σπάνιες ηχογραφήσεις του αρχείου της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Επιμέλεια: Μάρα Καλούδη.

Info

Παγκόσμια Μέρα Ραδιοφώνου 2021

Γιορτάζουμε με Μουσική και υποδεχόμαστε τις Ορχήστρες της ΕΡΤ

Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7

Kosmos 93.6

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Συνελήφθη 67χρονος για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας – Αναζητούσε αγοραστή στο διαδίκτυο
Επόμενο άρθροΚλοπή φιαλιδίου με εμβόλιο της Pfizer από το Κέντρο Υγείας Περιστερίου ερευνούν οι αρχές