Ανησυχία για μεταλλάξεις και νοσηλείες

Αγώνας δρόμου ώστε να επιταχυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας καθώς κρίσιμη θεωρείται και η εβδομάδα που διανύουμε για την πορεία της πανδημίας.  Από την εφαρμογή των μέτρων θα κριθεί αν θα αποφύγουμε το ολικό lockdown, που εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Δύο είναι οι δείκτες που ανησυχούν τις υγειονομικές αρχές: οι μεταλλάξεις, που μπορεί να είναι λιγότερο επικίνδυνες είναι όμως πιο μεταδοτικές, και η αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ που πιέζουν και πάλι το σύστημα υγείας. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 400 κρούσματα μεταλλάξεων σε όλη τη χώρα, με την βρετανική να κυριαρχεί. Έξι κρούσματα της αφρικάνικης μετάλλαξης εντοπίστηκαν, επίσης, σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι νοσηλείες σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία. Μόνο στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στην Αθήνα, η πληρότητα έχει φθάσει στο 100% στις απλές κλίνες κορονοϊού.

Το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 638 νέα κρούσματα κορονοϊού, 276 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, και είχαμε 25 νέους θανάτους.

Ο καθηγητής της παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης μιλώντας στην ΕΡΤ  υπογράμμισε  πως οι υγειονομικοί πρέπει να δώσουν το παράδειγμα στον εμβολιασμό που αποτελεί την αρχή του τέλους σε αυτήν την Πανδημία.

Σχολιάζοντας την αύξηση της τάξεως του  12%   των διασωληνωμένων μέσα τρείς μέρες  εστίασε στην διασπορά στην κοινότητα και στην μεταδοτικότητα του ιού  όπως και στις καταγραφές μεταλλάξεων. Όσο περισσότερα είναι τα κρούσματα τόσο περισσότερα  θα είναι και τα περιστατικά προς νοσηλεία, εξήγησε ο  καθηγητής.

Όπου ο εμβολιασμός  εφαρμόστηκε με ταχύτητα σημειώθηκαν σημαντικές μειώσεις ως προς την μεταδοτικότητα του ιού και αυτό  μας δίνει στοιχεία αισιοδοξίας  και όχι μόνο παρηγοριάς , είπε ο κ. Μηλιώνης.

Ο πνευμονολόγος, επιμελητής Α΄του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» Γιώργος Χειλάς  σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα πως είναι τελείως αναμενόμενο καθώς ανοίγουμε την κοινότητα και έχουμε ενεργά περιστατικά 30% τουλάχιστον χειρότερα από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, τόνισε, δεν θα πρέπει να περιμένουμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Ο κ. Χειλάς διατύπωσε  την άποψη  πως βρισκόμαστε στην κορυφή της ανάκαμψης της πανδημίας και δεν είναι δυνατόν να έχουμε ανοιχτά τα σχολεία τώρα. Ο μέσος όρος της ηλικίας των ασθενών μας έχει κατέβει σημαντικά, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι σε αυτές τις ηλικίες δεν έχει πειστεί για τη μεταδοτικότητα του ιού. Ο ίδιος προκρίνει  ως λύση να πάμε σε σκληρό Lockdown για τρεις εβδομάδες. Παράλληλα θεωρεί πως ο περιορισμός του ιού μπορεί να γίνει με  επιτάχυνση των εμβολιασμών και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Ισραήλ που έχει εμβολιάσει το 50% των πολιτών του.

Προηγούμενο άρθροΣεισμική δόνηση 4,1 R στη Σάμο
Επόμενο άρθροΗράκλειο: Θύμα ξυλοδαρμού 17χρονος από τέσσερις νεαρούς