Τι συζητούν οι ειδικοί: «Κόκκινη» η Θεσσαλονίκη, όχι σε lockdown στην Αττική – Ανοιχτά τα γυμνάσια

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση των επιστημόνων προκειμένου να εισηγηθεί στην κυβέρνηση μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της ΕΡΤ, αποφεύχθηκε το lockdown στην Αττική, τα γυμνάσια θα μείνουν ανοικτά στις κόκκινες περιοχές, η Θεσσαλονίκη γίνεται κόκκινη ενώ στην Αττική τα μαγαζιά θα λειτουργούν με click away και όχι click in shop.

Η ανησυχία εν όψει και του ενδεχόμενου τρίτου κύματος της πανδημίας, μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα είναι έκδηλη και η κυβέρνηση αναμένει τις τελικές εισηγήσεις πριν προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν.

Στο επίκεντρο πάντως βρίσκεται η Αττική όπου θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις, ενώ θεωρείται δεδομένo σκληρό lockdown σε Πάτρα, Χαλκίδα και Αγ. Νικόλαο Κρήτης. Οι επιδημιολόγοι χθες το βράδυ έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου και για τη Θεσσαλονίκη, λόγω της αυξητικής τάσης που καταγράφεται και εκεί, στον αριθμό των κρουσμάτων.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το ιικό φορτίο στα λύματα από τα Χριστούγεννα μέχρι σήμερα είναι σταδιακά αυξητικό. Με τις τελευταίες 7 ημέρες να παρατηρείται απότομη αύξηση που φτάνει και το 182% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Με τα μαθηματικά μοντέλα αυτό μεταφράζεται σε 4ψήφιο αριθμό ενεργών κρουσμάτων μόνο για την Αττική.

Συνεχώς αυξάνεται και ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ αγγίζει το 63%.

Προηγούμενο άρθροΕΠΟ: «Προκατασκευασμένη προσπάθεια αμφισβήτησης του αδιάβλητου της κλήρωσης»
Επόμενο άρθροΒέλγιο: Ανοίγουν κομμωτήρια και ζωολογικοί κήποι