«Αγκάθια» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Νέες εντάσεις στις σχέσεις Τουρκίας Ηνωμένων Πολιτειών προκαλούν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την Ουάσινγκτον για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αμέσως κάνοντας λόγος για ψευδείς ισχυρισμούς.

«Οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία εμπλοκή και καταδίκασαν την απόπειρα εγκαίρως. Πρόσφατοι ισχυρισμοί υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων είναι τελείως ψευδείς. Τέτοιοι αβάσιμοι και ανεύθυνοι ισχυρισμοί δεν συνάδουν με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των Ηνωμένων Πολιτειών», σχολίασε η αμερικανική πλευρά.

Όμως ο Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί την κόντρα καθώς λίγες ώρες αργότερα επιτέθηκε φραστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αφορμή τις δυτικές επικρίσεις για την πάταξη των διαδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

«Στην Αμερική έχω να πω το εξής: δε ντρέπεστε για τα επεισόδια στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τις εκλογές; Ο ρατσισμός απογειώθηκε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στο Γάλλο πρόεδρο Μακρόν καλώντας τον να λύσει πρώτα τα δικά του προβλήματα με τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων. Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council στην οποία κατηγόρησε την Άγκυρα για επιθετική συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε νατοϊκό εταίρο.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «Στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στην Ανατολική Μεσόγειο, είχαμε μια συστηματική τουρκική παρέμβαση οποία ήταν μη φιλική έναντι των διαφόρων εταίρων της, Ευρωπαίων ή μελών του ΝΑΤΟ, και βασιζόταν ουσιαστικά στην τουρκική απόφαση να διαμορφώσει την κατάσταση σε συνεργασία με τη Ρωσία».

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι συγκρούσεις φοιτητών-κυβέρνησης για το διορισμό του πρυτάνεως στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου μετατρέπονται σε πεδίο ευρύτερης πολιτικής αντιπαράθεσης. Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες νέες συλλήψεις και η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ καταδικάζει το χαρακτηρισμό «τρομοκράτες» που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για τους φοιτητές».

«Από χθες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου έγιναν «τρομοκράτες». Από ποιον έγιναν τρομοκράτες; Από τον πρόεδρο αυτής της χώρας. Θα ήθελα να δηλώσω ότι αυτό το θεωρώ μεγάλο λάθος, πραγματικά απαράδεκτο από τον πρόεδρο αυτής της χώρας», δήλωσε h Μεράλ Ακσενέρ.

Ιδιαίτερα προσεκτικός σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Τουρκίας εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Άγκυρα, ο οποίος είχε μόνο θετικά σχόλια για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ αναφέρθηκε σε πολλά θέματα. Όσον αφορά την 61η συνάντηση Ελλάδας- Τουρκίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν σθεναρά αυτήν την πολύ θετική εξέλιξη και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα ο επόμενος γύρος στην Αθήνα.

Πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αποφυγή μονομερών ενεργειών, που απειλούν να προκαλέσουν κλιμάκωση ή σύγκρουση. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με καλή θέληση και αποφασιστικότητα είπε.

Για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραμένουν αγκάθι οι S-400. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, και ότι αν είναι δυνατό θα συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε τομείς που δεν επηρεάζονται από κυρώσεις.

Ενώ για τις κατηγορίες του υπουργού εσωτερικών Σοϊλού ότι η Ουάσιγκτον ευθύνεται για το αποτυχημένο πραξικόπημα είπε ότι λυπάται που η Τουρκία εξακολουθεί να θεωρεί υπεύθυνες τις ΗΠΑ για αυτήν ή για άλλη σοβαρή εξέλιξη.

Για τον Αμερικανό πρέσβη η Τουρκία παραμένει στρατηγικός εταίρος και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και είπε ότι θα υπάρξει επαφή των δύο κυβερνήσεων, όταν το επιτρέπει το πρόγραμμα της Ουάσιγκτον.

Ρεπορτάζ: Λήδα Παπαδοπούλου, Παντελής Γκόνος

Πηγή: EΡΤ

Προηγούμενο άρθροΓιούλικα Σκαφιδά: Έφευγα κάθε μέρα από το θέατρο κλαίγοντας…
Επόμενο άρθροΟλυμπιακός: «Φέτος θαυμάσαμε μία κλήρωση παρωδία»