Α. Πελώνη: Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται ομαλά, γίνονται 20 χιλιάδες την ημέρα (audio)

«Όλα τα εμβόλια που έρχονται στην Ευρώπη είναι ασφαλή και αποτελεσματικά γιατί είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Επειδή έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για τα εμβόλια, αυτό που προέχει είναι να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από τις εταιρίες και να αυξηθεί η παραγωγή».

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή, σχετικά με την απόφαση των πέντε ευρωπαϊκών χωρών να μην χορηγήσουν το εμβόλιο της ΑstraΖeneca σε πολίτες άνω των 65 ετών, δήλωσε ότι υπάρχει μία συζήτηση επιστημονική, το εξετάζει και η εθνική επιτροπή εμβολιασμών και αναμένονται οι εισηγήσεις και οι αποφάσεις. Σχετικά με το εμβόλιο Sputnik, είπε ότι η Ελλάδα κινείται σε ευρωπαϊκά πλαίσια και έως τώρα δεν έχει γίνει αίτηση στον ΕΜΑ για το εμβόλιο αυτό.

Η κα Πελώνη πρόσθεσε ότι από το δεύτερο τρίμηνο αναμένονται και άλλα εμβόλια που θα έχουν ήδη εγκριθεί, πιο εύκολα στην διαχείρισή τους αλλά και περισσότερα. «Ο εμβολιασμός είναι μία τεράστια επιχείρηση και διαχειριστική πρόκληση για το κράτος, που πηγαίνει για πρώτη φορά στον πολίτη, είναι ένα διυπουργικό εγχείρημα που έχει πάει πολύ καλά. Πρόκειται για μια πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία, υπάρχει ανταπόκριση στα ραντεβού, είναι καλή η εικόνα οργάνωσης».

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν καθυστερήσεις μετά το πρόβλημα παράδοσης που έχει προκύψει στην ΕΕ, η κα Πελώνη δήλωσε ότι η ροή εμβολιασμών αυξάνεται και έχουμε φτάσει στους 20 χιλιάδες εμβολιασμούς την ημέρα. Πρόσθεσε ότι η κάθε χώρα έχει τους ρυθμούς της, η Ελλάδα είναι σε καλή θέση. «Ακολουθούμε συντηρητικούς ρυθμούς και φροντίζουμε να διαφυλάξουμε την δεύτερη δόση, ενώ σύντομα θα ανοίξουμε και την επόμενη ηλικιακή ομάδα», προσθέτει η κα Πελώνη.

«Οι εμβολιασμοί δεν είναι υποχρεωτικοί όμως οι γιατροί έχουν ευθύνη» σχολίασε σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει σε νοσοκομείο στην Πάτρα, «είναι υποχρέωση κάποιων κατηγοριών». Κάλεσε όσους έχουν δυσπιστία ως προς τα εμβόλια να ρωτήσουν αυτούς που έχουν αποκτήσει εμπειρία.

Κυπριακό και Τουρκία

Σχετικά με την επικείμενη πενταμερή και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες η κα Πελώνη δήλωσε ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συγκλίσεις των δύο πλευρών και το κοινωνικό κεκτημένο. Είναι θέμα που αφορά και την ΕΕ, προσφάτως υπήρξαν αποφάσεις δύο συμβουλίων, που αναφέρονται στην επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ και δια της επιστολή Μισέλ προς τον Τσαβούσογλου γίνεται υπενθύμιση των αποφάσεων αυτών, μαζί με την ετοιμότητα της ΕΕ για να συμβάλει στις διαπραγματεύσεις».

Για τις διερευνητικές με την Τουρκία η κα Πελώνη τόνισε ότι είναι άτυπες, «η Ελλάδα προσήλθε και θα προσέλθει με καλή πίστη και αυτό που ελπίζουμε είναι να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση της κατάστασης κι αυτό θα φανεί το επόμενο διάστημα».

Προηγούμενο άρθροΓιώργος Καπουτζίδης: Δεν θέλω να έρχονται στο θέατρο μου και να με βλέπουν άνθρωποι που δεν θέλουν ένα γκέι
Επόμενο άρθροΈργα στήριξης των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και «Άγιος Παύλος» από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης