Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου: Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει – Πότε ανεβαίνει η θερμοκρασία

Αρκετές βροχές είχαμε χτες στα δυτικά, αλλά και πολλά χιόνια στα πεδινά Α. Μακεδονίας – Θράκης – ΒΑ Αιγαίου και σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα της Θεσσαλίας – Α. Στερεάς – Β. Πελοποννήσου, μέχρι σήμερα το πρωί.

Μεγάλα προβλήματα από τη σφοδρή κακοκαιρία δημιουργήθηκαν στον Έβρο λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, στο Αγρίνιο όπου στο ύψος της γέφυρας Ερμίτσας το νερό έφτασε σε επικίνδυνα επίπεδα και πλημμύρισε και η Λεύκα, ενώ τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν και στη Ναύπακτο, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και να υποχωρεί τμήμα επαρχιακού δικτύου και παράλληλα από τις από τις «κατεβασιές» των δύο χειμάρρων Σκα και Βαριάς, άλλαξαν χρώμα τα νερά του λιμανιού από τις λάσπες…! Επιπλέον, ανησυχητική ήταν η άνοδος των υδάτων του ποταμού Ευήνου, απειλώντας έτσι το «Καρέλι», που αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής.

ΣΗΜΕΡΑ

Υποχωρούν σταδιακά οι τοπικά ισχυρές καταιγίδες που είχαμε από τη νύχτα στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, θα παραμείνει όμως αυξημένη η συννεφιά σε αρκετές περιοχές της χώρας και θα έχουμε ακόμα πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της Α. Μακεδονίας- Θράκης και του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, Α. Στερεάς και Β. Πελοποννήσου. Οι βοριάδες στο Ιόνιο έως 9 μποφόρ σταδιακά θα εξασθενήσουν και στο Αιγαίο θα συνεχίσουν να πνέουν ενισχυμένοι στα 7-9 μποφόρ και θα είναι αισθητή η πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα, με παγετό τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρό στα βόρεια.

ΑΤΤΙΚΗ

Οι βροχές υποχώρησαν, αυξημένη όμως θα παραμείνει η συννεφιά, ενώ μέχρι αυτήν την ώρα στα δυτικά και βόρεια του Νομού σημειώνεται ακόμα πρόσκαιρη ασθενής χιονόπτωση. Οι βοριάδες που φτάνουν τα 6-8 μποφόρ σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 9 βαθμούς, ενώ στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συννεφιά στα ανατολικά και λίγα χιόνια στα γύρω ορεινά, με σταδιακή βελτίωση. Βοριάδες στο Θερμαϊκό έως 6-7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ και θερμοκρασία έως 6 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ

Στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη, το Βόρειο και το Α. Αιγαίο θα έχουμε συννεφιά με χιονόνερο ή χιόνι, μέχρι αργά το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση και μόνο στα δυτικά και νότια από το μεσημέρι θα αυξηθεί η συννεφιά και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Οι βοριάδες θα φτάνουν τα 7 μποφόρ στα πελάγη, με σταδιακή μικρή περαιτέρω εξασθένηση και η θερμοκρασία, αν και σε μικρή άνοδο, θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, με παγετό τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρό στα βόρεια.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Την Παρασκευή οι βροχές σε θα περιοριστούν στα δυτικά και το Ανατολικό και Ν. Αιγαίο κυρίως, ενώ θα συνεχιστούν τα χιόνια στα ορεινά, οι ενισχυμένοι νοτιάδες και θα ανέβει λίγο η θερμοκρασία.

Το Σάββατο βροχές θα έχουμε τα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο, ενώ θα εξασθενήσουν λίγο οι νοτιάδες και θερμές αέριες μάζες από τα νοτιοδυτικά θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία έως 18-20 βαθμούς στα κεντρικά και νότια.

Την Κυριακή, βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαίρεση πάλι τα δυτικά και βόρεια όπου θα παραμείνει βροχερός, θα ενισχυθούν εκ νέου οι νοτιάδες και θα έχουμε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου

Μετεωρολόγος ΕΡΤ

B.Sc Φυσικός

Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ

M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ

Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Προηγούμενο άρθροΣχολικό εγχειρίδιο από παλαιοπωλείο της Θεσσαλονίκης «μαρτυρά» την τραγική μοίρα νεαρής Εβραιοπούλας
Επόμενο άρθροΔήμος Μαρωνείας Σαπών: Θερμαινόμενοι χώροι για τη φιλοξενία αστέγων