«Αυστραλή της χρονιάς» για την υπεράσπιση θυμάτων σεξουαλικής κακοποιησης

Με αφορμή την εθνική επέτειο της Αυστραλίας (26 Ιανουαρίου) Αυστραλή της Χρονιάς ανακηρύχθηκε η 26χρονη Grace Tame, η οποία στα 15 της είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Η Grace Tame πάλεψε να αλλάξει ο νόμος στην Τασμανία, που απαγόρευε στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης να μιλήσουν δημόσια για την επώδυνη εμπειρία τους.

Τώρα ως Αυστραλή της χρονιάς, δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται για την προστασία των θυμάτων σεξουαλικής και ψυχολογικής κακοποίησης. Για «βαριά θέματα» όπως τα χαρακτήρισε. Για την ζημιά που προκαλεί η κακοποίηση, αλλά και οι μορφές ψυχολογικού ελέγχου που εφαρμόζουν οι δράστες.

Τιμήθηκε η Ελένη Ανδριάνα Γλούφτση – Πρώτη γυναίκα διαιτητής του AFL

Μεταξύ αυτών που τιμήθηκαν με αφορμή την ημέρα της Αυστραλίας είναι και η Ελληνικής καταγωγής Ελένη Ανδριάνα Γλούφτση. Είναι η πρώτη γυναίκα διαιτητής του Αυστραλιανού πρωταθλήματος Australian Rules Football. Η 28χρονη τιμήθηκε με το μετάλλιο ΟΑΜ για τις υπηρεσίες της, ενώ είχε αναδειχθεί και ως νεαρή Αυστραλή της χρονιάς στην Νότια Αυστραλία.

Η ημέρα της Αυστραλίας ωστόσο δημιουργεί και διχασμό στην Αυστραλιανή κοινωνία, καθώς συμβολίζει την ημέρα που έφτασαν τα πρώτα πλοία με λευκούς στην ήπειρο, το 1788.

Για πολλούς ιθαγενείς, αλλά και μετανάστες χαρακτηρίζεται ως «ημέρα εισβολής». Κάθε χρόνο διοργανώνονται πορείες διαμαρτυρίας, σε κάθε μεγάλη πόλη της Αυστραλίας, ζητώντας να αλλάξει ημερομηνία η εθνική επέτειος της Αυστραλίας.

Πηγή: ΕΡΤ

Αυστραλία/ Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ.

Προηγούμενο άρθροΤραγικός θάνατος για 33χρονο στην Κρήτη – Τον χτύπησε στο κεφάλι κλαδί που ήθελε να κόψει
Επόμενο άρθροΓρηγόρης Αρναούτογλου: Η ανακοίνωση του Ant1