Ανησυχία για τη βρετανική μετάλλαξη – Διασπορά και στην Ελλάδα

Η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε και στη Βόρεια Ελλάδα, σε ένα μικρό αριθμό δειγμάτων και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι η μετάλλαξη, που είναι κατά 50% πιο μεταδοτική, παρουσιάζει ταχύτατη διασπορά στην επικράτεια. Πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το μεταλλαγμένο στέλεχος να επηρεάσει τις αποφάσεις για τα μέτρα που λαμβάνονται στη χώρα μας.

Τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, μετά την Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης, οδηγούν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι υπάρχει διασπορά του νέου στελέχους και στη χώρα μας.

Η καθηγήτρια Ιατρικής ΑΠΘ- διευθύντρια Κέντρου Αναφοράς για τον κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα, Άννα Παπά – Κονιδάρη, τονίζει πως: «Ξεκινήσαμε τις μελέτες και βρήκαμε τα πρώτα τρία αναμένονται περισσότερα. Ποσά περισσότερα; Πιστεύω ότι όταν φθάσει σε μια περιοχή τότε όλα τα θετικά θα αρχίσουν να οφείλονται στο συγκεκριμένο στέλεχος».

Ο Αθανάσιος Δημόπουλος Πρύτανης του ΕΚΠΑ αναφέρει: «Γνωρίζουμε ότι έχει μεταδοθεί αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εντείνουμε τα μετρά προσωπικής προστασίας».

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 62 κρούσματα, πολλά εκ των οποίων ορφανά, γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία την ώρα που εξετάζονται και άλλα ύποπτα δείγματα. Καθησυχαστικοί πάντως εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι καθώς το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη μετάλλαξη.

Ο Παναγιώτης Κολλάρας Διευθυντής ΕΣΥ Παθολογικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ, επισημαίνει ότι: «Από ότι φαίνεται αυτό της Αγγλίας καλύπτεται από το εμβόλιο μένει να δούμε πως μεταλλάσεται», ενώ ο Π. Αρκουμανέας πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε: «Είναι αρκετά πιο μεταδοτικό κατά 50% και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα κρούσματα».

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί

Η χωρά μας έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να τιμήσουν τα συμβόλαια τους, τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση του με τη πρόεδρο της Δημοκρατίας, είμαστε όμως απολύτως εξαρτημένοι, από το αριθμό των εμβολίων που παίρνουμε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαδικασιών αγορών.

«Αλλά ήταν και πάρα πολύ σωστή, ξέρετε, η στρατηγική μας να διαφυλάξουμε τη δεύτερη δόση, ώστε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτοί που θα εμβολιαστούν θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση εντός των χρονικών ορίων για τα οποία τα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι θα είναι προσωρινές οι δυσκολίες στην παράδοση των εμβολίων, ώστε να καταφέρουμε και εμείς, μαζί με όλη την Ευρώπη μέσα στους επόμενους μήνες, να φτάσουμε στην ανοσία της κοινότητας. Όπως φαίνεται, είναι η μόνη μας άμυνα απέναντι στην πανδημία αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την Τετάρτη από το Καστελόριζο ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός σε νησιά με κάτω από 1000 κατοίκους. Έφθασαν στο νησί 222 δόσεις.

«Εντός του διήμερου θα απορροφηθούν υπάρχει ενδιαφέρον δεν θα περισσέψει καμία όλες θα δοθούν», αναφέρει ο Στράτος Αμύγδαλος αντιδήμαρχος Καστελόριζου.

Δημόσιες συναθροίσεις έως 100 άτομα

Την απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε η Αστυνομία. Τα πρόστιμα στους παραβάτες θα είναι τσουχτερά και θα φτάνουν έως 5.000 ευρώ, ενώ το θέμα ανέβασε στα ύψη του τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης

Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ από τις 6 σήμερα το πρωί και θα διαρκέσει έως και τις 6 το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου.Σε όλη την επικράτεια και σε όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις θα μπορούν να συμμετέχουν έως 100 άτομα και όχι έως 9 όπως είναι μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων τα κριτήρια για την απόφαση- ήταν ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης του ρυθμού διάδοσης του κορoνοϊού με την αθρόα συμμετοχή ατόμων και η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, δήλωσε: «γνωμοδότησε η επιτροπή ότι θα μπορούν να επιτραπούν πλέον οι συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα, τηρώντας τις αποστάσεις βέβαια με τις μάσκες και όλα αυτά τα μέτρα τις ατομικής προστασίας».

O καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε πως: «Γενικά η θέση της επιτροπής είναι να αποφεύγονται οι συγκεντρώσεις. Γενικά».

Πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση.

«Η αυτονόητη τήρηση μέτρων προστασίας και αποφυγής συνωστισμού δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα της κυβέρνησης για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση για αλαλούμ και πρωτοφανή προχειρότητα.

To KKE επισημαίνει πως: «είναι πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης».

«Θα τολμήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. να συλλάβει όσους παραβούν το νόμο…; αναρωτήθηκε η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜΕΡΑ 25 αναφέρει ότι: «Και με το νέο αριθμητικό περιορισμό καταλύεται το Σύνταγμα»

Οι παραβάτες θα καλούνται να πληρώνουν βαριά πρόστιμα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπουλου, Κάτια Νιάκαρη

Πηγή: EΡΤ

Προηγούμενο άρθροΜία ώρα αργότερα τα σχολεία στη Φλώρινα την Τετάρτη και δυο ώρες αργότερα στις Πρέσπες
Επόμενο άρθροΘετικός στον κορονοϊό ο Ρικ Πιτίνο