Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Ολλανδίας – Υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Μαρκ Ρούτε

ανταπόκριση για την ΕΡΤ: Γιώργος Συριόπουλος

Δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία η κυβέρνηση Συνασπισμού του Μαρκ Ρούτε παραιτήθηκε το μεσημέρι με ομόφωνη απόφαση, σε συνέχεια των αποκαλύψεων σκανδάλου άδικης φορολογικής μεταχείρισης πολιτών για οικογενειακά επιδόματα που κρίθηκε άστοχα ότι έπαιρναν παράνομα.

Τουλάχιστον 26.000 οικογενειάρχες χαρακτηρίστηκαν λανθασμένα ως απατεώνες και τους επιβλήθηκαν εξοντωτικά πρόστιμα. Αποδείχτηκε ότι οι φορολογικές αρχές έκαναν λάθος και κάθε θύμα θα λάβει αποζημίωση € 30.000.

Η κυβέρνηση θα είναι υπηρεσιακή πλέον μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές στις 17 Μαρτίου, με μόνη αρμοδιότητα τη διαχείριση θεμάτων της πανδημίας, καθώς η χώρα βρίσκεται σε γενικό λοκντάουν τουλάχιστον μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου.

Μεγαλύτερο πολιτικό πλήγμα δέχεται το κόμμα των Εργατικών, καθώς ο αρχηγός του, Λουντβικ Άσχεν (PvDA), που παραιτήθηκε, ήταν υπουργός κοινωνικών υποθέσεων την περίοδο 2012-2017 οπότε αποφασίστηκαν τα πρόστιμα.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός των φιλελευθέρων Μαρκ Ρούττε (VVD)θα κάνει προεκλογική εκστρατεία παράλληλα με εκείνη του υπουργού των Οικονομικών Βόπκε Χόκστρα (CDA) που θα τρέχει ως βασικός αντίπαλός του για την επόμενη πρωθυπουργία, ως επικεφαλής του κόμματος των χριστιανοδημοκρατών.-

Προηγούμενο άρθροΑπορρίπτει την χρήση εγγράφων εμβολιασμού για ταξιδιώτες ο Π.Ο.Υ.
Επόμενο άρθροΟι ΚΑΔ που λειτουργούν από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου