Αρχίζουν αύριο οι εμβολιασμοί για τους άνω των 85 ετών – Τι λένε οι γιατροί

«Το εμβόλιο δεν θα δώσει άμεσα τη λύση, οι επόμενοι τρεις μήνες είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι περνάμε  στην κανονικότητα με τους εμβολιασμούς», επεσήμανε ο Σίμος Μεταλλίδης αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο ΑΧΕΠΑ, με αφορμή την αυριανή έναρξη των εμβολιασμών για τους άνω των 85 ετών πολίτες. Την ανάγκη να εμβολιαστούν το συντομότερο οι ιδιώτες γιατροί πέραν των νοσοκομειακών, επεσήμανε στην ΕΡΤ και η Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Σταματούλα Τσικρικά, η οποία ενημέρωσε, πως παρατηρείται σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού από την κινητικότητα των εορτών.

Ο Σίμος Μεταλλίδης, υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς του ΑΧΕΠΑ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη πρόβλεψη για όσους επιθυμούν να εμβολιαστούν αλλά είναι κλινήρεις στα σπίτια τους και δεν μπορούν να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα, λόγω και των δυσκολιών στη μεταφορά και συντήρηση του εμβολίου της Pfizer/BioNTeck. Στην πορεία θα δημιουργηθούν και κινητά συνεργεία για εμβολιασμούς κατ΄οίκον προέβλεψε. Γι΄αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει το οικογενειακό τους περιβάλλον να δημιουργήσει ένα «τείχος ανοσίας» επεσήμανε η κα Τσικρικά έως ότου διατεθούν και εμβόλια άλλων εταιρειών που δεν έχουν δυσκολία στη μεταφορά και συντήρησή τους.

Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εμβολιαστεί στο 80-90%, επεσήμανε ο κ. Μεταλλίδης και αν κάποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι γιατί είχαν νοσήσει και περιμένουν μια δεύτερη φάση για να εμβολιαστούν. Είναι ελάχιστοι όσοι γιατροί δεν δέχτηκαν να εμβολιαστούν, τόνισε. Και στις ιδιωτικές κλινικές που ξεκινάνε τον εμβολιασμό, υπάρχει καθολική συμμετοχή των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, ανέφερε.

Επιπλέον επεσήμανε, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια λίστα ιδιωτών γιατρών και νοσηλευτών, ώστε εάν ένας πολίτης δεν προσέλθει για να εμβολιαστεί και κινδυνεύει να χαθεί η δόση, λόγω και της ιδιαιτερότητας του εμβολίου, να προσέρχονται για εμβολιασμό υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα.

«Ο εμβολιασμός των ιδιωτών γιατρών να γίνει ξεκάθαρα και συντονισμένα και όχι να παίρνουν τις υπολειπόμενες δόσεις» αντέτεινε η Πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Σταματούλα Τσικρικά.

Πηγή: ΕΡΤ

Προηγούμενο άρθροΑλ. Τσίπρας: Έλλειψη συναίσθησης της δραματικής κατάστασης από την κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΆργος Ορεστικό: Τηλεφωνική απάτη σε δικαιούχους του ΚΕΑ