Βουλή: Συζητήσεις για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και για την προμήθεια των Rafale

Εισάγονται και συζητώνται σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τα σχέδια νόμου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου και η έγκριση των συμβάσεων στον τομέα της άμυνας που περιλαμβάνει την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Στις 5 μ.μ  θα ξεκινήσει στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής το νομοσχέδιο για την αγορά των 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, που θα ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια. Ο νόμος πλαίσιο περιλαμβάνει τρία σκέλη. Το πρώτο είναι η προμήθεια των 18 αεροσκαφών, τα 12 μεταχειρισμένα έχουν λίγες ώρες πτήσεων, το δεύτερο η εν συνεχεία υποστήριξη τους επι σειρά ετών, το τρίτο σκέλος αφορά τα όπλα. Δηλαδή τους πυραύλους αέρος-αέρος meteor, τους πυραύλους scalp και του γνωστούς πυραύλους exocet, από το Πολεμικό Ναυτικό. Η συμφωνία έχει αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Τα πρώτα αεροσκάφη αναμένονται τον Ιούνιο.

Στις δυο μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει η συζήτηση  επί του νομοσχεδίου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στo Ιόνιο. Αναμένεται να μιλήσει  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας περί καθορισμού του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωσταντόπουλος

Προηγούμενο άρθροΜέχρι τις αρχές Απριλίου το lockdown στη χώρα εκτιμά η Μέρκελ
Επόμενο άρθροΜενίδι: Ανέβασαν το βίντεο στο διαδίκτυο οι «πιστολέρο» με τον… θρόνο του Εσκομπάρ