Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε το οποιοδήποτε άνοιγμα ακόμα

«Ο Ιανουάριος είναι πολύ κρίσιμος μήνας σε σχέση με το τρίτο κύμα που όλοι αναμένουμε τον Φλεβάρη και τον Μάρτη«, δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος, πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», μιλώντας στην εκπομπή «Από τις έξι» στην ΕΡΤ. «Κάτι αντίστοιχο με τον Οκτώβριο και την τραγωδία που βιώσαμε στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της έλλειψης ελέγχου της πανδημίας τους δύο προηγούμενους μήνες».

«Όταν παραβιάζεις υγειονομικούς κανόνες θα το πληρώσεις σε ανθρώπινες ζωές«, τόνισε ο κ. Καπραβέλος. «Αυτό δεν το λέμε θεωρητικά, το βιώσαμε. Ζήσαμε μια τραγωδία εμείς στην Κεντρική Μακεδονία με 4500 νεκρούς. Υπάρχουν δύο ειδών μέτρα. Άλλα είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας, που όμως δεν αρκούν σε αυτήν την φάση, και άλλα είναι τα περιοριστικά, που χρειάζονται τώρα».

«Ο συνωστισμός διευκολύνει την υπερμετάδοση, αυτή αυξάνει τη νοσηρότητα και χάνουμε ανθρώπους. Αν δεν προσέξουμε αυτόν τον κρίσιμο μήνα, κι ενώ το ιικό φορτίο δεν το ξέρουμε ακόμα, αλλά έχουμε ενδείξεις ότι αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των εορτών, είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε το οποιοδήποτε άνοιγμα, είτε των σχολείων, είτε οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας».

«Αυτό το άνοιξε – κλείσε δεν είναι τακτική. Πρέπει να καθίσει η πολιτεία και να δει αυτά τα μέτρα, μέχρι να τελειώσει η πανδημία, που είναι τέλη Μαρτίου, αλλιώς θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Δεν βλέπεται τι γίνεται στην Αγγλία, στη Γερμανία; Η Αμερική ανακοινώνει 3.000 νεκρούς την ημέρα. Τι περιμένετε να πούμε εδώ τον Φλεβάρη, αποτύχαμε; Όταν θα μετράμε τους νεκρούς, θα λέμε, και το κεράκι που ανάψαμε, μας στοίχισε δέκα νεκρούς;»

«Δεν θα είναι υγειονομική τραγωδία, θα είναι ελληνική τραγωδία! Αν το πάθημα της Θεσσαλονίκης δεν το δει και η Αθήνα, η τραγωδία που θα ζήσουμε στη χώρα μας θα είναι τεράστια», υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος.

Ωστόσο επεσήμανε ότι στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου είναι διευθυντής της Β’ ΜΕΘ, πλέον δεν δέχονται πίεση. «Ίσα ίσα που αρχίζουμε να συζητάμε για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά με την ψυχή στο στόμα! Όλες οι ΜΕΘ είναι στρατευμένες στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μα υπάρχουν κι άλλες παθήσεις. Θέλουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, όχι όμως με το άνοιγε – κλείσε, άνοιγε – κλείσε… Όμως φοβάμαι πως η πίεση στο σύστημα θα αυξηθεί και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Ο Νίκος Καπραβέλος αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα: «Ακολουθούμε ένα πολύ σοβαρό, υπεύθυνο πρόγραμμα εμβολιασμών. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα που έχουμε, προχωράμε και στο νοσοκομείο μας και στα υπόλοιπα νοσοκομεία. Είναι η ελπίδα. Δεν τρομοκρατούμε κανέναν, δεν έχουμε όμως ακόμα τα όπλα στα χέρια μας για να πούμε ότι θα κάνουμε έκπτωση των περιοριστικών μέτρων. Ας κάνουμε λίγο υπομονή».

Προηγούμενο άρθροΧριστούγεννα στο Άγιο Όρος για τον Βούτσιτς- Χρισόστομος: Προστατέψτε την υγεία
Επόμενο άρθροΤι ισχύει με τις φοροαπαλλαγές σε προσωπικά είδη για μεταφορά μόνιμης κατοικίας στην Ελλάδα