Η Ζήνα Κουτσελίνη γράφει- Συνεξάρτηση: Μια ψυχολογική ασθένεια που όμως θεραπεύεται

Να μεταφράζω όπως ήξερα κάθε μου λανθασμένη επιλογή. Να θέλω να μοιάσω σε ό,τι μου ήταν γνώριμο από το παρελθόν. Να θέλω να είμαι ο άλλος. Να επιδιώκω να υπομένω όπως εκείνη. Να θυμώνω όπως εκείνος…

Ειλικρινά στα δέκα χρόνια ψυχανάλυσης μπόρεσα πραγματικά να καταλάβω τα γιατί. Γιατί ήθελα να είμαι συνεξαρτώμενη. Γιατί επέλεγα κάποιον που έμοιαζε στον πατέρα μου ή στη μητέρα μου, σαν φίλο ή σαν σύντροφο. Γιατί με βόλευε να κλαίω, αντί να γελάω. Γιατί κουβαλούσα πεποιθήσεις που δεν με έβγαζαν στο φως, αλλά με άφηναν στο σκοτάδι.

Μια από τις ψυχολόγους που με «τάραξαν» από την ησυχία μου και μου μίλησαν ευθέως για εγκλωβισμούς στις εξαρτήσεις μου από το παρελθόν ήταν η Χριστίνα Σταματάκη. Είναι η ψυχολόγος που με βοήθησε μέσα από τη συνεξάρτηση να γίνω μάνα. Με βοήθησε να απεξαρτηθώ από το παρελθόν, αφού πρώτα το αφομοιώσω, και αναγνωρίσω το πόσο με επηρεάζει στο παρόν και στην κάθε μου επιλογή στο σήμερα. Οι επιλογές μου θυμίζουν κομμάτια των οικείων μου προσώπων και γι’ αυτό και τους βάζω στη ζωή μου. Συνήθως επιλέγω το γνώριμο…

Ζήτησα λοιπόν από τη Χριστίνα, που με έμαθε να ζω διαφορετικά και μου εξήγησε γιατί δεν μπορούσα να γίνω μάνα και «σκότωνα» κάθε κύτταρό μου, να σας εξηγήσει απλά και συνάμα μέσα από την εξειδίκευσή της τι είναι η συνεξάρτηση:

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Προηγούμενο άρθροΚυτταρικό φάρμακο για τον κορονοϊό από την αιματολογική του «Παπανικολάου»
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Αρχίζει τη Δευτέρα το πρόγραμμα μαζικών γρήγορων τεστ – 12.000 έλεγχοι τη μέρα