Συμβολική έναρξη ολομέλειας κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Σε συμβολικό ολιγόλεπτο άνοιγμα της τελευταίας συνόδου της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2020 προχώρησε σήμερα από το Στρασβούργο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασσόλι, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επαναβεβαιώσει, όπως τόνισε στην εναρκτήρια τοποθέτηση του, ότι η έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι και παραμένει το Στρασβούργο, στο οποίο εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα επανέλθουν οι εργασίες της Ολομέλειας.

«Θα επιστρέψουμε πολύ σύντομα στο Στρασβούργο στο σπίτι μας» υπογράμμισε ο κ. Σασσόλι εκφράζοντας ταυτόχρονα την συγκίνηση και τα συναισθήματα του για την φυσική του παρουσία, ενώ τόνισε πως η πανδημία παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε δεν σταμάτησε τις εργασίες του Κοινοβουλίου το οποίο συνέχισε να ασκεί κανονικά τις δημοκρατικές του αρμοδιότητες. «Η πανδημία του κορονοϊου έχει προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην ΕΕ, μια κρίση από την οποία η ΕΕ θα βγει πιο κερδισμένη και πιο δυνατή» κατέληξε ο κ. Σασόλι.

>Η σημερινή συμβολική κίνηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται και σε συνέχεια των διαμαρτυριών τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης του Στρασβούργο όσο και της γαλλικής κυβέρνησης για την διακοπή των εργασιών της Ολομέλειας στην φυσική έδρα του Κοινοβουλίου από τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά και ως προσπάθεια αποκατάστασης της κανονικότητας. Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει επανειλημμένως ζητήσει από τον Ντειβιντ Σασόλι να επιστρέψουν οι συνεδριάσεις στην πόλη της Αλσατίας καθώς όπως υποστήριξε, -άποψη στην οποία συμφωνεί και η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της περιοχής- η επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας είναι πολύ καλύτερη από ότι εκείνη στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο της σύντομης παραμονής του στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε την δυνατότητα πέραν του συμβολικού ανοίγματος της συνόδου, να συναντηθεί με τον Γάλλο Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμεντ Μπινό και την Δήμαρχο του Στρασβούργου Ζαν Μπαρσεζιαν με τους οποίους συζήτησε το θέμα που αφορά στην επαναλειτουργία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Ως ένα πολύ καλό πρώτο βήμα, που πρέπει να ενισχυθεί και θα ενισχυθεί» έκανε λόγο η δήμαρχος του Στρασβούργου Ζαν Μπαρσεζιάν μετά την συνάντηση της, με τον Ντείβιντ Σασσόλι. Οι δυο αξιωματούχοι αναμένεται να συνομιλήσουν ξανά στις αρχές Ιανουαρίου (σε συνεργασία με την Περιφερειακή Υπηρεσία Υγείας και την ιατρική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), ώστε να συζητήσουν τους όρους για την επιστροφή των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, είτε τον Ιανουάριο είτε τον Φεβρουάριο.

Ο Ντείβιντ Σασσόλι επέστρεψε αμέσως μετά την «συμβολική έναρξη» της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες για να προεδρεύσει της υπόλοιπης ολομέλειας, η οποία πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης. Σε αυτήν οι ευρωβουλευτές μπορούν να μιλήσουν μέσω  βίντεο από οποιοδήποτε κράτος της ΕΕ, αλλά αρκετοί ευρωβουλευτές το κάνουν και από το ημικύκλιο των Βρυξελλών.

Προηγούμενο άρθροΤι θα γίνει με τις εκκλησίες τις ημέρες των εορτών
Επόμενο άρθροΛέσβος: Έρευνα για κακοποίηση τρίχρονου κοριτσιού στο ΚΥΤ