Σειρά αντιδράσεων στην Τουρκία μετά την επιβολή κυρώσεων για τους S-400 από τις ΗΠΑ

Κυρώσεις επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, για την απόκτηση των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Oι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης αμερικανικών αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία, καθώς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και άρνηση βίζας στον πρόεδρο της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, και σε ακόμα τρεις ανώτερους αξιωματούχους.

Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, υπογράμμισε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί σαφές μήνυμα ότι η χώρα του θα εφαρμόσει πλήρως το νόμο και δε θα ανεχθεί σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς Άμυνας και Πληροφοριών της Ρωσίας.

Η κίνηση αυτή εξόργισε την Τουρκία, που έκανε λόγο για ολέθριο λάθος και προανήγγειλε αντίποινα, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε από την Ε.Ε. θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

Την ικανοποίηση της χώρας μας για τις εξελίξεις, ως μέλος του ΝΑΤΟ, εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ για παράνομες κυρώσεις, μίλησε και η Ρωσία.

Στις ΗΠΑ, φημολογείται ότι η Τουρκία προσανατολίζεται να διώξει τους Αμερικανούς από τη βάση του Ιντσιρλίκ αλλά αυτό απέχει μέχρι στιγμής  από τις επίσημες αντιδράσεις.