Μακρόν: Η Τουρκία παραβιάζει τις συμφωνίες σε Μεσόγειο, Λιβύη, Καύκασο και Συρία

Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στην Τουρκία ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής. Στις δηλώσεις του τόνισε ότι «περάσαμε σε επίπεδο μεμονωμένων κυρώσεων στο πλαίσιο των ατόμων που είχαν ταυτοποιηθεί. Και φυσικά που είχαν να κάνουν με τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αποτελούν συνέχεια των όσων αποφασίσαμε τον Οκτώβρη και σε αυτήν τη Σύνοδο αποφασίσαμε τις κυρώσεις επί της αρχής. Τεχνικά αυτό θα αποφασιστεί από τους υπουργούς αλλά το σύνολο των ηγετών των κρατών έδρασαν με βάση το πλαίσιο της διαδικασίας που καταλήξαμε τον Οκτώβρη.

»Υπάρχει μία ακολουθία και μία αυξανόμενη πίεση προς το άλλο μέρος. Το Μάρτιο θα μιλήσουμε και για ατομικές επιχειρήσεις αλλά και για κάτι πιο ευρύ, για οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αυτό το ζητήσαμε μία τεκμηρίωση από τον κύριο Μπορέλ ώστε να μπορέσει να τεκμηριώσει την ενδεχόμενη αλλαγή.

»Σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τις συμφωνίες για τη Λιβύη και προμηθεύει όπλα σε τζιχαντιστές. Επίσης απειλεί τα συμφέροντά μας στο μεταναστευτικό κομμάτι στη Λιβύη. Στη Συρία τροφοδοτεί το κίνδυνο για αναβίωση του Χαλιφάτου τοπικά. Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται πλέον ως ένας εταίρος στον Καύκασο ειδικά στέλνοντας στρατιώτες και συνεχίζοντας δράσεις που έχουν αξιολογηθεί αρνητικά. το Έχουμε μία κοινή απάντηση. Το περασμένο καλοκαίρι θέλαμε να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών, της Ελλάδας και της Τουρκίας και συνεχίζουμε την πίεση για να δημιουργήσουμε αυτή τη διαδικασία βήμα βήμα».

Προηγούμενο άρθροΗ Ελληνική Αστυνομία για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού: «Έχεις Φωνή. Είμαστε Δίπλα σου»
Επόμενο άρθροΈφη Σαρρή: Έχω πει πάρα πολλά ψέματα τα οποία και τα έχετε πιστέψει όλα!