Νέα μελέτη αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα των ασπίδων προσώπου

Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενες θεωρίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πλαστικών ασπίδων προσώπου. Ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε προσομοίωση για να απεικονίσει την διασπορά σταγονιδίων τα οποία εκτοξεύονται με το φτέρνισμα σε απόσταση ενός μέτρου γύρω από μια ασπίδα προσώπου.

Η προσομοίωση έδειξε πώς οι στρόβιλοι αέρος που αποβάλλονται με το φτέρνισμα, μεταφέρουν τα ιογενή σταγονίδια στην ασπίδα προσώπου σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, τα οποία με τη σειρά τους προσκολλιούνται στις άκρες του πλαστικού της προσωπίδας. Προηγούμενη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι οι ασπίδες προσώπου δεν είναι αποτελεσματικές στην παγίδευση αερολυμάτων.

Σύμφωνα με ένα άλλο επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σε αντίθεση με τις μάσκες, οι ασπίδες προσώπου δεν προστατεύουν από την Covid-19. Ελβετοί αξιωματούχοι διερεύνησαν μια εστία κρουσμάτων σε ξενοδοχείο ενός χωριού των Άλπεων. Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι μόνο εκείνοι που φορούσαν πλαστικές ασπίδες μολύνθηκαν. Αντίθετα, κανείς από αυτούς που φορούσαν μάσκα δεν προσβλήθηκε από τον κορονοϊό. Οι ερευνητές έχουν βρει στο παρελθόν ότι οι ασπίδες επιτρέπουν να εισχωρήσει σχεδόν το 100% των μικροσκοπικών σταγονιδίων που αποβάλλονται από ασθενείς με κορονοϊό.

Μια ιαπωνική προσομοίωση αποκάλυψε ότι σχεδόν όλα τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια μεγέθους μικρότερου των 5 μικρομέτρων που αποβάλλονται με την αναπνοή ή την ομιλία, διαφεύγουν μέσω της ασπίδας. Και τα μισά από τα μεγαλύτερα σταγονίδια μεγέθους 50 μικρομέτρων – που αποβάλλονται με τον βήχα και το φτέρνισμα, επίσης διαφεύγουν στον αέρα.

Η τελευταία μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Fukuoka στην Ιαπωνία, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Physics of Fluids