Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις για το Brexit

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για τις εμπορικές τους σχέσεις μετά το Brexit συνεχίζονται με τις δύο πλευρές να τονίζουν ότι απαιτείται “περαιτέρω προσπάθεια” για να γεφυρωθούν οι αποκλίσεις τους.

Σήμερα το κρίσιμο τηλεφώνημα μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και της Προέδρου της Κομισιόν θα ξεκαθαρίσει πιθανά εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι. Ο Μάικλ Γκόουβ επίσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες και μιλάει με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

Υπήρξε μεγάλη πρόοδος όσον αφορά στο θέμα της αλιείας χτες το βράδι καθώς η ΕΕ υποχώρησε στο θέμα.

Ωστόσο υπάρχει χαώδης απόσταση στα θέματα που αποκαλούνται “ίσοι όροι ανταγωνισμού” και “διακυβέρνηση”.

Η ΕΕ αρνείται να εγγυηθεί την καλύτερη πρόσβαση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά – χωρίς δασμούς ή φόρους στα εμπορεύματα που διασχίζουν σύνορα – εάν υπάρχει πιθανότητα οι εταιρείες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να μπορούν να λάβουν κρατική υποστήριξη και έτσι να υποτιμήσουν τους ανταγωνιστές τους αλλού στην Ευρώπη.

Αγκάθι θεωρείται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε νομοσχέδιο που επιτρέπει στην κυβέρνηση εάν δεν μπορεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις με την ΕΕ να προχωρήσει σε αυτόνομες αποφάσεις.

‘Οπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ευδοξία Λυμπέρη, το νομοσχέδιο πάει κι έρχεται από τη μία Βουλή στην άλλη καθώς η Βουλή των Λόρδων αφαιρεί τα χωρία που ουσιαστικά παραβιάζουν τη συνθήκη μεταξύ των δύο πλευρών και οι η Βουλή της κοινοπολιτείας τα επαναπροσθέτει. Σήμερα το νομοσχέδιο έρχεται ξανά στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Να σημειωθεί ότι η κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις στηρίζει τον Βρετανό πρωθυπουργό στην περίπτωση μη Συμφωνίας.

Πηγή: ΕΡΤ1, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Προηγούμενο άρθροΣυσκευή σε μέγεθος νυχιού ανιχνεύει τον κορονοϊό σε λίγα λεπτά
Επόμενο άρθροΣέρρες: Ζευγάρι έσπασε το λοκντάουν για να γιορτάσει την ονομαστική του εορτή