Παρασκευής: Διχασμένη η επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες η επιδημιολογική εικόνα της χώρας με την ανησυχία να επικεντρώνεται στη βόρεια Ελλάδα. Ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Παρασκευής σχολιάζοντας στην ΕΡΤ τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας επιβεβαιώνει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο βόρειο τμήμα και προσθέτει πώς τις τελευταίες εβδομάδες πράγματι, παρατηρείται μία μείωση ιδίως στα νότια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όταν υπάρχουν συνθήκες που ευνοούν τη διασπορά της νόσου το επιδημικό κύμα γίνεται εντονότερο, όπως αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό που έχει κατστήσει τη κατάσταση δύσκολη, είναι ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που διαρκεί εδώ και πολύ καιρό, το οποίο έχει προκαλέσει κόπωση στη κοινωνία με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική χαλάρωση και να μη τηρούνται στο έπακρο τα μέτρα προστασίας. Όσον αφορά την άρση των μέτρων, αυτό θα εξαρτηθεί από τη μείωση των κρουσμάτων και τις αντοχές του ΕΣΥ, το οποίο πιέζεται αρκετά.

Στην εκπομπή Συνδέσεις, που εμφανίστηκε ο κ. Παρασκευής, καλεσμένη ήταν και η κα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής, η οποία επιβεβαιώνοντας τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας, πρόσθεσε πως τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σταθεροποίηση των ενδείξεων στα λήμματα. Όταν ερωτήθηκε για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δήλωσε πως η διαδικασία που έχει προηγηθεί μέχρι τη παρασκευή του το καθιστά ασφαλές. Πάνω στο ίδιο θέμα ο κ. Παρασκευής συμπλήρωσε, πως όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό της τάξης του 60% του γενικού πληθυσμού, θα μπορέσουμε σιγά σιγά να επιστρέψουμε σταδιακά στη κανονικότητα, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο μια νέας διασποράς.

Προηγούμενο άρθροΣυγκινεί η Σοφία Βόσσου μετά την έξοδο της από το νοσοκομείο: Με συγκινήσατε όλοι…
Επόμενο άρθροΠότε πληρώνονται τα επιδόματα 800 και 534 ευρώ για τις αναστολές Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου