Παγκόσμια αύξηση θανάτων από ιλαρά κατά 50% – Ανησυχία για περαιτέρω αύξηση λόγω πανδημίας

Κατακόρυφη αύξηση σημειώνουν εν μέσω πανδημίας τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως φτάνοντας μόνο το 2019, τα 869.770, αριθμός ρεκόρ από το 1996 και εντεύθεν. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν την Παρασκευή σε κοινή τους έκθεση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι θάνατοι από τη νόσο αυξήθηκαν από το 2016 και μέχρι σήμερα σχεδόν κατά 50%, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους μόνο το 2019, τουλάχιστον 207.500 άνθρωποι.

Τα κρούσματα ιλαράς, σύμφωνα με τους επιστήμονες αυξάνονται όταν άτομα που δεν προστατεύονται από τον ιό μολύνονται και διαδίδουν τη νόσο σε πληθυσμούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για τον έλεγχο της ιλαράς και την πρόληψη εστιών και θανάτων, τα ποσοστά κάλυψης εμβολιασμού με τα απαιτούμενα διπλά εμβόλια MCV1 και MCV2 πρέπει να φτάνουν το 95% και να διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο σε εθνικό και υποεθνικό επίπεδο. Η κάλυψη με το πρώτο εμβόλιο MCV1 έχει σταματήσει παγκοσμίως για περισσότερο από μια δεκαετία σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 84 και 85%. Η κάλυψη με το εμβόλιο MCV2 αυξάνεται σταθερά, αλλά φτάνει σήμερα μόλις το 71%.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, συγκρινόμενα τα δεδομένα του 2019 με το ιστορικό χαμηλό σε κρούσματα ιλαράς το 2016, προκύπτει ότι τα παιδιά στις περισσότερες χώρες δεν εμβολιάστηκαν εγκαίρως με δύο δόσεις σε αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι.

Παρόλο που τα καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς είναι χαμηλότερα το 2020, οι απαραίτητες προσπάθειες για τον έλεγχο της Πανδημίας του κορωναιού είχαν ως αποτέλεσμα να διαταραχθούν οι διαδικασίες εμβολιασμού. Έτσι τον Νοέμβριο φέτος, περισσότερα από 94 εκατομμύρια άτομα κινδυνεύουν να μην εμβολιαστούν καθώς σε τουλάχιστον 26 χώρες υπάρχει λόγω της πανδημίας του κορωναιού παύση των εμβολιασμών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σε χώρες με προγραμματισμένες εκστρατείες εμβολιασμού το 2020, μόνο οκτώ (Βραζιλία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Νεπάλ, Νιγηρία, Φιλιππίνες και Σομαλία) επανέλαβαν τις εκστρατείες τους μετά από αρχικές καθυστερήσεις.

Όπως δήλωσε, η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φόρε παρά το γεγονός ότι τα συστήματα υγείας είναι ιδιαίτερα επιβαρημένα από την πανδημία του κορωναιού, «δεν πρέπει να επιτρέψουμε ο αγώνας μας ενάντια σε μια θανατηφόρα ασθένεια να αποβεί σε βάρος του αγώνα μας εναντίον μιας άλλης επίσης επικίνδυνης»

Αλλά και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Συμμαχίας Εμβολίων GAVI Δρ. Σεθ Μπέρκλει τόνισε ότι τα ανησυχητικά στοιχεία πρέπει να λειτουργήσουν ως προειδοποίηση, που δεν μπορεί να αγνοηθεί όταν πρόκειται για ακόμη μια θανατηφόρα ασθένεια. «Η ιλαρά είναι απολύτως αποτρέψιμη σε μια εποχή κατά την οποία έχουμε ένα ισχυρό, ασφαλές και οικονομικό εμβόλιο κανείς δεν θα πρέπει να πεθαίνει από αυτήν την ασθένεια» είπε και συμπλήρωσε ότι «ο COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται επικίνδυνες μειώσεις στην κάλυψη ανοσοποίησης, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ιλαράς». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χώρες πρέπει επειγόντως να δώσουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό της ιλαράς μέσω των υπηρεσιών ρουτίνας για να μετριάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εστιών και να διασφαλίσουν ότι κανένα παιδί δεν θα πάει χωρίς αυτό το σωστικό εμβόλιο.

«Ο ιός της ιλαράς βρίσκει εύκολα απροστάτευτα παιδιά, εφήβους και ενήλικες, επειδή είναι τόσο μεταδοτικός», δήλωσε ο Δρ Ρομπερτ Λινκις πρόεδρος της ομάδας διαχείρισης της πρωτοβουλίας ιλαράς και ερυθράς και επικεφαλής του τμήματος ελέγχου επιταχυνόμενων νόσων στο CDC των ΗΠΑ. «Τα συνεχιζόμενα κρούσματα δεν είναι μόνο ένα σημάδι κακής κάλυψης εμβολιασμού κατά της ιλαράς, αλλά και ένας δείκτης, ότι οι ζωτικές και βασικές υπηρεσίες υγείας μπορεί να μην προσεγγίζουν πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού Γκάιλ Μακ Κοβερν εξέφρασε από την πλευρά του την ανησυχία του ότι η COVID-19 θα συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των περιστατικών και των θανάτων από ιλαρά. Η ιλαρά δεν γνωρίζει σύνορα και είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε για τον εμβολιασμό περισσότερων παιδιών και να συνεχίσουμε την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας που μπορεί να προληφθεί.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση (Στρασβούργο): Κώστας Δαβάνης

Προηγούμενο άρθροΔικαστές και εισαγγελείς ζητούν αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων σε Θεσσαλονίκη -Λάρισα
Επόμενο άρθροΜπαράζ παραιτήσεων στη Ντάουνιγκ Στριτ