Αναβιώνει την Τετάρτη στον Άρειο Πάγο η υπόθεση δολοφονίας αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη

Μνήμες από τη στυγερή δολοφονία των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ Γιάννη Ευαγγελινέλη και Γιώργου Σκυλογιάννη τον Μάρτιο του 2011 στην περιοχή του Ρέντη, αναμένεται να ξυπνήσουν αύριο στον Άρειο Πάγο.

Και  αυτό γιατί, αύριο στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί, εκτός απροόπτου, αίτηση που έχει καταθέσει ο  Ιωάννης Σαββίδης, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε δις. ισόβια για την ανθρωποκτονία των δυο αστυνομικών και επιπλέον 66 χρόνια κάθειρξη. Με την αίτησή του ο Σαββίδης ζητεί την αναίρεση της καταδικαστικής εφετειακής απόφασης, κατά το μέρος που τον αφορά.

Όπως υποστηρίζει ο Σαββίδης η απόφαση του Εφετείου που τον καταδίκασε πάσχει νομικά καθώς ο ίδιος δεν ήταν στο σημείο του εγκλήματος κατά τον χρόνο των πυροβολισμών κατά των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Αναφέρει δε πως συμμετείχε μόνο στη ληστεία του περιπτέρου που είχε προηγηθεί.

Επιπλέον, στην αίτησή του ο Σαββίδης υποστηρίζει πως αν βρισκόταν στο ίδιο αυτοκίνητο με τους συγκατηγορουμένους του,

δεν θα χρειαζόταν να συνομιλούν μεταξύ τους με τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ χαρακτηρίζει εσφαλμένη την παραδοχή της απόφασης του Εφετείου σύμφωνα με την οποία, τα καλάσνικωφ που χρησιμοποιήθηκαν στην συμπλοκή με τους αστυνομικούς ήταν δυο.

Όπως αναφέρεται, «από τις αποδείξεις της αστυνομικής προανάκρισης βεβαιώθηκε η χρησιμοποίηση ενός όπλου και η ύπαρξη και χρησιμοποίηση του δεύτερου εμφανίστηκε στο προσκήνιο ώστε να ενοχοποιηθεί ο συγκροτημένος κατηγορούμενος».

Μάλιστα, οι συνήγοροι του καταδικασθέντα Εμμ. Παπαδάκης και Ν. Χονδρογιάννη αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Εναντίον του Ιωάννη Σαββίδη δεν υπάρχουν αποδείξεις για στήριξη της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας,

δηλαδή δεν βρέθηκαν αποτυπώματα, γονιδίωμα, dna, μαρτυρικές καταθέσεις ή άλλα οποιαδήποτε στοιχεία, εκτός από την εμμονική μαρτυρική κατάθεση ενός αστυνομικού, του Νικολάου Μητρόπουλου ο οποίος κατέθεσε ότι τον είδε να πυροβολεί με καλάσνικωφ τη δεύτερα φορά.

Ο μάρτυρας είναι απόλυτος και κατηγορηματικός και σε κάποιο σημείο της κατάθεσής του δήλωσε, ότι στην αρχή του είχε φανεί ότι ο Ι. Σαββίδης βγήκε από την πόρτα του οδηγού, μετά από ημέρες όμως κατάλαβε, ότι βγήκε από την πόρτα πίσω από τον οδηγό του αυτοκινήτου.

Φαίνεται ότι είχε αποφασιστεί “επιτελικά” να ενοχοποιηθεί ειδικά ο Ιωάννης Σαββίδης με αυτήν την κατάθεση του ως εκδίκηση για τον θάνατο των δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό των λοιπών, επειδή δεν προέκυψαν εναντίον του ενοχοποιητικά στοιχεία».

Τι θα κρίνει ο Άρειος Πάγος

Μετά την κατάθεση της αίτησης αναίρεσης από την πλευρά Σαββίδη, ο Άρειος Πάγος θα κληθεί να κρίνει εάν πράγματι το σκεπτικό της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου  που τον καταδίκασε είναι επαρκώς αιτιολογημένο.

Σε περίπτωση που το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας κρίνει πως η απόφαση του Εφετείου δεν φέρει την απαιτούμενη από το νόμο αιτιολογία, τότε η υπόθεση θα αναπεμφθεί για εκ νέου εκδίκαση στο Εφετείο ως προς το σκέλος της συμμετοχής του Ιωάννη Σαββίδη.

Υπενθυμίζεται, ότι άλλο σκέλος της υπόθεσης, αυτό που αφορά στον κατηγορούμενο Γιώργο Εμερτζίδη, έχει γυρίσει προς εκδίκαση στο Εφετείο, αφού προηγουμένως είχε γίνει δεκτή η αναίρεση του εισαγγελέα σε βάρος της αθωωτικής απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Προηγούμενο άρθροΡΩΜΗ: Κοινή προσευχή στην εποχή του κορoνοϊού
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Νέος συναγερμός – 8 κρούσματα σε εργοστάσιο στη Χαλκίδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ