Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ για Ποινικό Κώδικα: Χυδαία ψέματα και σπέκουλα ότι ρίχναμε στα μαλακά τη Χρυσή Αυγή

Για σπέκουλα και χυδαία ψέματα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ όσους υποστηρίζουν ότι τα καταδικασθέντα μέλη της Χρυσής Αυγής μπορεί να πέσουν «στα μαλακά» λόγω του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί διακυβέρνησης Τσίπρα. 

«Πρόκειται για ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο νομοθέτημα του κράτους δικαίου» σημειώνουν στην Κουμουνδούρου και υποστηρίζουν ότι όσοι τους κατηγορούν «συμβάλλουν στη συνωμοσιολογία και την καχυποψία απέναντι στους θεσμούς, γεγονός που στρώνει το έδαφος για την ανάπτυξη του φασισμού», τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα για επιμέρους διατάξεις χωρίς όμως να αλλάξει κάτι σε όσα «σήμερα δήθεν την ενοχλούν»

 «Ο ίδιος ο κ. Τσιάρας ως υπουργός έχει δημόσια παραδεχθεί τη σημασια της μεταρρύθμισης του Ποινικού Κώδικα. Ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 καταρτίστηκε από ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή μετά από εργασίες δέκα ετών και δεν είναι δουλειά στελεχων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλα  κορυφαίων καθηγητων, δικαστων, δικηγόρων κλπ της χωρας. Ο εξορθολογισμός των ποινών βασει του νέου ΠΚ βασίζεται στις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Με τον παλιό Ποινικό Κώδικα οι ποινές ήταν ονομαστικές και ψευδείς. Μπορεί να ήταν πολύ μεγάλες στα χαρτιά, αλλά εν τέλει εκτιόταν μικρότερο μέρος τους. Αντίθετα, με το νέο Ποινικό Κώδικα οι ποινές είναι ειλικρινείς, αφου οι καταδικασθέντες εκτίουν μεγαλύτερο μέρος της ποινής που επιβάλλεται», σημειώνουν πήγες της Κουμουνδούρου. 

Αναφορικά με το ότι βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα οι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες δεν στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζουν ότι με τον προηγούμενο ποινικό κώδικα ορισμένες περιπτώσεις καταδικασθέντων αποστερούνταν τα πολιτικά τους δικαιώματα, ανάλογα με το ύψος της ποινής που τους επιβαλλόταν. «Ο θεσμός αυτός είχε στην πράξη απαξιωθεί. Η αποστέρηση επερχόταν, πάντως, αφού η απόφαση καθίστατο αμετάκλητη, μετά από αρκετά χρόνια και μετά από τρία επίπεδα δικαστικής κρίσης», λένε και προσθέτουν ότι και υπό τον τον παλιό Ποινικό Κώδικα οι χρυσαυγίτες θα συνέχιζαν για πολύ καιρό ακόμα να έχουν δικαιώματα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. 

Τέλος, στην Κουμουνδούρου, τονίζουν ότι στον νέο ποινικό κώδικα προβλέπεται ο θεσμός της αποστέρησης δημοσίων θέσεων και δημοσίων ή αυτοδιοικητικών αξιωμάτων, στην περίπτωση που επιβάλλεται ποινή κάθειρξης.  «Η αρμόδια ειδική επιστημονική επιτροπή για τον νέο ΠΚ, στην οποία συμμετείχαν και εργάζονταν κορυφαίοι νομικοί για δέκα χρόνια – και όχι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – θεώρησε απαρχαιωμένη την ποινή αποστέρησης του εκλέγειν, αφού μια σύγχρονη, ταχεία ποινική δίκη επικεντρώνεται στην αναζήτηση της ποινικής ευθύνης και στην επιβολή της κύριας ποινής», καταλήγουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με τον Σταύρο Κοντονή και όσα υποστήριξε σήμερα σε τηλεοπτική του εμφάνιση, πληροφορίες του iefimerida.gr λένε ότι στην Κουμουνδούρου δεν είναι διατεθειμένοι να το «αφήσουν να περάσει έτσι». Το ζήτημα προφανώς και θα συζητηθεί στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο προγραμματισμένα συνεδριάζει στις 12:00 και θα πρέπει να αναμένεται αντίδραση.

Προηγούμενο άρθροΚΙΝΑΛ: Μείζον θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο ποινικός κώδικας υπέρ Χρυσής Αυγής
Επόμενο άρθροΚορονοϊός – Κικίλιας: «…Εκτός σχεδίων το γενικό lockdown – Αυξήσαμε τις ΜΕΘ σε 941 από 557»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here