Ηλεκτροκίνηση: Τι πρέπει να προσέξετε όταν θα επιλέξετε τον φορτιστή του αυτοκινήτου σας

Η ηλεκτροκίνηση μπαίνει για τα καλά στη ζωή μας και τα EV οχήματα θα αποτελούν σύντομα ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Πώς, όμως, επιλέγω φορτιστή αυτοκινήτου και τι πρέπει να προσέξω; Παρακάτω σας δίνουμε όλες τις απαντήσεις!

H νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης μόλις ξεκίνησε! Το πρώτο ουσιαστικό βήμα έγινε μετά την κυβερνητική απόφαση να επιδοτήσει την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών και έτσι σήμερα μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο σκηνικό.

Έτσι, εκτός του μεγάλου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά», το ενδιαφέρον του κοινού αυξάνει μέρα με τη μέρα, όπως και τα ερωτήματα γύρω από αυτόν τον νέο-για τα ελληνικά δεδομένα-τομέα. Με αφορμή το αυτό το νέο σκηνικό, σας ενημερώνουμε για τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία κατά τη συμβίωση με ένα EV όχημα. Για παράδειγμα σκεφτείτε πώς ο φορτιστής, εκτός της επιθυμητής απόδοσης που σχετίζεται με την απρόσκοπτη λειτουργία του αυτοκινήτου, προϋποθέτει και υψηλά επίπεδα ασφάλειας αφού βρίσκεται εντός κλειστών χώρων στάθμευσης τις περισσότερες φορές.

Στα όσα ακολουθούν θα ασχοληθούμε με τους οικιακούς φορτιστές ή ημιταχείας φόρτισης, οι οποίοι παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω της ευρείας χρήσης τους σε πάρκινγκ, κοινόχρηστους χώρους ή σε οικιακό περιβάλλον. Πρόκειται για επιτοίχιες συσκευές που παρέχουν εναλλασσόμενο ρεύμα με ισχύ από 3,7 έως 22 KW. H ισχύς του φορτιστή που θα επιλέξετε εξαρτάται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου που έχετε, τη μέγιστη ταχύτητα φόρτισης του εσωτερικού του φορτιστή (on-board charger), την οικιακή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικά από την ταχύτητα φόρτισης που θέλετε να επιτύχετε. Ας τα ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν.

Οι περισσότεροι απλοί φορτιστές που συνοδεύουν το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο και συνδέονται με μια απλή οικιακή πρίζα περιορίζονται στα 10A, συνεπώς σε ρεύμα 230 V προσφέρουν φόρτιση 2,3 kW (10A x 230V=2300W). Πράγμα που σημαίνει πως για να φορτίσουμε πλήρως ένα αυτοκίνητο με μπαταρία χωρητικότητας 42,2 kWh  θα χρειαστούμε 18 ώρες και 20 λεπτά. Με έναν οικιακό φορτιστή 7,2 kW η ίδια διαδικασία θα διαρκέσει 5 ώρες και 52 λεπτά, θα είναι δηλαδή περισσότερο από τρεις φορές ταχύτερη. Στην πραγματικότητα η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς υπάρχουν απώλειες ενέργειας για τη ψύξη της μπαταρίας, ενώ η απόδοση των ενσωματωμένων στο αυτοκίνητο φορτιστών μειώνεται σε χαμηλότερα ρεύματα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο on-board charger καθορίζει τη μέγιστη ταχύτητα φόρτισης, που ενδέχεται να είναι μικρότερη του οικιακού μας φορτιστή. Στο παράδειγμα ενός Nissan Leaf υποστηρίζεται φόρτιση έως 6,6 kW εναλλασσόμενου ρεύματος, πράγμα που σημαίνει πως ακόμα και αν συνδεθεί με μεγαλύτερης ισχύος οικιακό φορτιστή η ταχύτητά φόρτισης δεν θα ξεπεράσει τις 6,6 kWh. Ωστόσο, η επιλογή ενός ελαφρώς ταχύτερου φορτιστή είναι πάντα καλή ιδέα, τόσο επειδή τα εξαρτήματα το οποία είναι σχεδιασμένα να μεταφέρουν υψηλότερα ρεύματα έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής όταν δεν χρησιμοποιούνται στο όριό τους, όσο και επειδή δεν θα χρειαστεί αντικατάσταση στην περίπτωση που μελλοντικά αγοράσουμε ένα ταχύτερης φόρτισης ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Γι΄ αυτό και η Nissan προτείνει ως βέλτιστη λύση το φορτιστή 7,4 kW. Αξίζει να σημειώσουμε, σε αυτό το σημείο, πως πολλά μοντέλα διατίθενται με διαφορετικές εκδόσεις on-board charger.

Για παράδειγμα το Smart fortwo, το οποίο στη βασική έκδοση υποστηρίζει φόρτιση 4,6 kW, ενώ με αναβαθμισμένο on-board charger, φορτίζει στα 22 kW. Η οικιακή ηλεκτρική εγκατάσταση είναι ένας επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την επιλογή του φορτιστή. Με μονοφασικό ρεύμα 32Α ο ισχυρότερος φορτιστής που μπορεί να εγκατασταθεί είναι ισχύος 7,4 kW, το τριφασικό 32Α θα «σηκώσει» έως και 22 kW. Επίσης, σημειώστε τα νέα προϊόντα που θα βρείτε αυτή τη στιγμή στην αγορά προσφέρουν πολλές δυνατότητες συνδεσιμότητας και έτσι η όλη διαδικασία φόρτισης μπορεί να επιτηρείται και μέσω ειδικής εφαρμογής στο κινητό σας τηλέφωνο. Παρακάτω θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μια σειρά από φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τα χαρακτηριστικά τους οι οποίοι προέρχονται από μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.

Θυμηθείτε ό,τι:
• Απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο τεχνικό ώστε να ελέγξει την εγκατάσταση σας και να βεβαιώσει πως ο φορτιστής θα λειτουργήσει με απόλυτη ασφάλεια
• Επιλέξτε κάποιον επώνυμο προϊόν με εγγύηση και ευρωπαϊκή πιστοποίηση CE
• Για την εγκατάσταση του φορτιστή επιλέξτε ένα ασφαλές σημείο
• Ρωτήστε την εταιρεία τι ισχύει με την τεχνική υποστήριξη σε περίπτωση που χρειαστεί
• Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή ώστε να προστατέψετε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας

Προηγούμενο άρθροΥπ. Εσωτερικών – 42 εκατ. ευρώ στους δήμους για αθλητικές εγκαταστάσεις, λιμενικά έργα και αδέσποτα
Επόμενο άρθροΤραγικό θάνατο βρήκε 40χρονη στον Βύρωνα – Έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ