Covid-19: Η ηλικιακή κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων


Σε υψηλό επίπεδο παραμένει ο ημερήσιος αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων να είναι ξεκάθαρες: Aν δεν αναχαιτιστεί σύντομα η διασπορά, τα πράγματα θα είναι δύσκολα το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Χθες, καταγράφηκαν 196 άτομα από τα οποία 82 εντοπίστηκαν στο Λεκανοπέδιο Αττικής και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μεγάλο ποσοστό (45%) των κρουσμάτων αφορά ανθρώπους κάτω των 40 ετών.
Ο δείκτης μεταδοτικότητας, το R, έχει πλέον ξεπεράσει το 1 (είναι 1,1), που σημαίνει ότι κάθε κρούσμα προξενεί περισσότερο από ακόμη ένα και η διασπορά του ιού ξεφεύγει προς τα πάνω.

Μιλώντας προ εβδομάδας γι’ αυτό το ενδεχόμενο, που σήμερα αποτελεί πραγματικότητα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, το είχε χαρακτηρίσει «καταστροφικό», καθώς «θα σήμαινε εκθετική αύξηση κρουσμάτων ή ένα δεύτερο μεγάλο κύμα».
Στο μεταξύ, ανησυχητικό είναι το γεγονός της αύξησης των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και φτάνουν τους 26.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 8 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 53.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 130 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.942, εκ των οποίων το 54.9% αφορά άνδρες. Αξίζει να σημειωθεί πως 1503 (25.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2885 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα
Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε σε επιπλέον μέτρα σε μπαρ, εστιατόρια και κλαμπ, τα οποία για το επόμενο διάστημα θα λειτουργούν ως τα μεσάνυχτα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αποφασίστηκαν τα εξής:
Δεν θα πραγματοποιηθεί η 85η ΔΕΘ, που ήταν προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία στις 5 Σεπτεμβρίου σε περιορισμένο ακροατήριο.
Από τις 17 Αυγούστου καθίσταται υποχρεωτική για την είσοδο στην Ελλάδα η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία και για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Ελληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.
Από τις 16 Αυγούστου μπαίνει όριο στους εισερχόμενους από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς, όπου θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.
Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.
Από τις 11 έως 23 Αυγούστου απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί στις Περιφέρειες Κρήτης, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας, τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Προηγούμενο άρθροΤο ελληνικό νησί που δεν έχει καθόλου φίδια
Επόμενο άρθροΕικόνες μέσα από το Oruc Reis σε πανηγυρικό κλίμα (video)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ